Новорічний дудл
УкрРус
Новорічний дудл
iPopoKids - 319 309 дитячих товарів з 91 магазина

Як допомогти дитині навчитися кататися на роликових ковзанах

06.07.2020 5.0 / 5

Катання на роликах - це доступний активний відпочинок, що об'єднує всю сім'ю. Навчитися їздити на роликах може кожен, причому чим молодша ролер, тим швидше закріплюється навичка. Приступати до навчання рекомендується з 4-5 років, коли дитина в змозі добре тримати рівновагу і навмисно маневрувати. Хоча все частіше зустрічаються зовсім юні «гонщики». Давайте розберемося як навчитися кататися на роликах.

Підготовка до катання на роликах

Перед початком навчання важливо забезпечити безпеку майбутнього катання, тому в першу чергу підбираємо якісні роликові ковзани, міцний захист, зручний одяг і проводимо інструктаж з юним роллером про правила катання.
Головне правило - безпека понад усе. Решта правила випливають з головного:
  • Ніколи не катайтеся по піску і лужам. Навіть мокрий асфальт небезпечний для недосвідчених ролерів.
  • Завжди надягайте захист і повністю застібайте ролики.
  • Не бійтеся падати, але падайте правильно.
  • Постійно тримайте рівновагу і стійку роллера.
Також визначаємося з місцем дебюту. Потрібен максимально гладкий ділянку дороги приблизною площею 25 метрів. В умовах сучасного міста - це просте завдання. Однаково добре підходять як доріжки парку, так і спеціальні майданчики скетінг-ринги.

Наостанок вирішуємо хто буде вчити дитину: тренер або батьки. Безсумнівно для дитини куди приємніше вчитися у тата або мами. Ідеально, якщо батько має досвід катання і знає як правильно кататися на роликах, хоча вчиться разом з дитиною куди веселіше.
Якщо дитина вже вміє керувати велосипедом або знає як правильно їздити на ковзанах, то навчання займе всього кілька годин.

Правильна стійка роллера

Щоб швидко навчитися кататися на роликових ковзанах, потрібно запам'ятати і завжди тримати стійку роллера. Вона забезпечить стійкість і рівномірне навантаження на м'язи і суглоби. До того ж, вся техніка катання на ковзанах в першу чергу спирається на правильну стійку.
Отже, правильна стійка роллера - це обов'язковий невеликий нахил корпусу вперед, при якому одна нога трохи, буквально на пів ролика, виступає перед іншою, ноги знаходяться на ширині плечей. Для амортизації потрібно трохи присісти.
Якщо не виходить стати в таку стійку, можна використовувати опору. По мірі освоєння навику катання на роликах, намагайтеся зменшувати контакт з опорою.

Перші кроки на роликах: вправи

Починайте навчання з найпростіших вправ і незабаром ви зможете перейти до більш складним як, наприклад, слайди на роликах

1. Ходьба

Вправу створено для тих, хто вперше стає на роликові ковзани. Виглядає не дуже ефектно, зате вкрай ефективно.
Техніка виконання: стаємо на ролики, ловимо рівновагу, робимо крок і починаємо котитися, потім ще крок і ще.
Завдання: котиться на роликах переставляючи по черзі ноги і не втрачати рівновагу
Можливі помилки: відштовхуватися тільки переднім колесом, не виконувати стійку роллера.
 
 

2. Лижний хід

Ця техніка дозволить вам швидше звикнути до роликів, тому обов'язкова до виконання новачкам.
Техніка виконання: ставимо ноги в стандартну стійку, обов'язково утримуємо їх паралельно один одному, досягнувши рівноваги переносимо праву ногу вперед, ліву назад і навпаки. П'яти не відриваються від площині.
Завдання: поступово збільшити відстані між ногами і швидкість виконання.
Можливі помилки: ставити ноги не паралельно.
 

3. Змійка

Для цієї вправи знадобиться додатковий інвентар у вигляді перешкод, які ролер буде об'їжджати. Це можуть бути будь-які предмети починаючи від пластикових пляшок з напоями і закінчуючи дорожніми конусами. Для початку, поки ми тільки вчимося кататися на роликах, перешкоди розставляються з кроком в 2 метри, поступово яку можна зменшити до 1 метра.
Техніка виконання: початкова позиція - ноги на ширині плечей, поступово зближуємо їх і починаємо рух з нахилом корпусу вперед.
Завдання: зберігати рівновагу при маневрах, не відривати від землі передніх коліс.
Можливі помилки: кататися на повністю випрямлених ногах.
 
 

4.Лабірінт

Ця вправа ускладнений варіант попередньої, тільки перешкоди розставляються хаотично приблизно в 2-3 метрах одна від одної.
Техніка виконання: аналогічна вправі вище, з однією поправкою - краще скласти маршрут руху ще на старті.
Завдання: намагайтеся більше маневрувати - об'їжджати перешкоди, повертати.
Можливі помилки: їздити тільки по прямій.
 
 

5.Ліхтарики

За допомогою крейди намалюйте кола діаметром 30 см на відстані 1,5-2 метри один від одного
Техніка виконання: рух починається зі стандартної стійки, наближаючись до кола ролер розводить ноги, об'їжджаючи його, потім зводить продовжуючи рух
Завдання: не наїжджати на круги
Можливі помилки: зводити ноги повністю при русі

Перше катання на роликових ковзанах

Перше катання на роликах безумовно запам'ятається на довгий час, адже їзда на роликах - це непередавані нові відчуття. На початку зробіть невелику розминку для розігріву м'язів і позитивного настрою. Після інструктажу саме час зробити перші спроби стати на ролики і почати котитися.

Вчимося падати правильно падати

Якщо ви вже розібралися, як кататися на роликах, пора з'ясувати як правильно падати. Адже повністю виключити падіння неможливо, особливо на перших етапах знайомства з роликами. Але цілком в наших силах зробити їх менш травматичними і безболісними. Падати можна вперед або назад.
 
Безпечніше і фізіологічні падати вперед. При такому падінні потрібно зробити його ковзаючим: спершу з асфальтом зустрічаються наколінники, потім налокітники і тільки в кінці - долоньки. Якщо швидкість була невеликою висока ймовірність, що все обійдеться лише наколінниками.
 
Іноді трапляється так, що падати доводиться назад. Ні в якому разі не можна вивертати руки назад - це прямий шлях до серйозної травми. Потрібно постаратися вивернутися, щоб впасти вперед або хоча б на бік, по можливості згрупувавшись.
 
Вставати без допомоги після падіння теж доведеться повчитися. Потрібно спочатку поставити один коник, спертися на асфальт руками і поставити другий коник під прямим кутом до першого. Вуаля! Ви можете продовжити катання.
 

 

Як повертати на роликах?

Катання на роликах неможливо уявити без поворотів, адже завжди на шляху зустрічається перешкода, яку треба спритно об'їхати. Здійснити поворот можна різними способами:
 
Тип повороту Техніка виконання Рівень складності
А-поворот Ноги роллера імітують букву А, при тиску на внутрішнє ребро лівого ролика виходить поворот вліво, правого - вправо новачок
Поворот з випадом Нога, якою буде проводитися поворот, виноситься вперед, повертається в потрібну сторону і наполовину згинається, на неї ж переноситься вага тіла. Іншу ногу також ставимо в напрямку повороту новачок
Поворот-самокат Рухи при повороті нагадують їзду на самокаті. Опорна кінцівку згинається і спрямовується в бік повороту, друга нога підтягується і робить поштовх середній
Паралель Ноги ставляться в положення п'ята-носок, і поворот здійснюється нахилом корпусу просунутий
Перебіжка При повороті здійснюємо крок, переносячи праву ногу перед лівої. Робимо поштовх провідною ногою і одночасно виконуємо крок лівої просунутий
Види поворотів і техніка їх виконання
 

Як краще гальмувати на роликах дитині-початківцю?

Ось і розібралися як навчитися їздити на роликах, тепер саме час дізнатися як закінчити катання і зупиниться. Давайте розглянемо варіанти як гальмувати на роликах новачкам і більш досвідченим роллерам. Варіантів може бути маса. На початку навчання найприємніше гальмувати на маму чи тата. Багато віртуозів гальмують зачепившись за лавочку, ліхтарний стовп або виїхавши на газон. Це гарантує швидке гальмування, але не завжди безпечно. Насправді є всього 3 загальноприйнятих способу гальмування: за рахунок штатних гальм, V-стоп і Т-стоп.

Маленьким дітям досить складно використовувати штатні гальма, так як це вимагає вміння кататися на одній нозі. Але принцип гальмування такий: права нога, на якій зазвичай розташоване гальмо, висувається вперед, а ліву згинаємо в коліні, щоб перенести вагу вперед. У такій позиції правий ролик піднімається, гальмо починає стикатися з асфальтом і відбувається уповільнення і зупинка.

V-стоп більш простий в освоєнні, єдиний його недолік у тому, що неможливо здійснити різку зупинку. Гальмування виконується аналогічно другій частині вправи ліхтарик - зведення ніг носками всередину і натисканням на п'яти і внутрішню частину стопи. Цей спосіб гальмування є найбільш безпечним

Т-стоп підійде для більш просунутих ролерів, які вже вивчили як їздити на роликах. Цей вид гальмування зручний при їзді на вузьких доріжках. Для маневру потрібно нахилитися вперед і трохи присісти на одній нозі, перенісши на зігнуту ногу вага тіла. Друга нога відривається від землі, відводиться назад і ставиться перпендикулярно руху.

Застосовуючи отримані знання на практиці, ви дуже швидко освоїте навик їзди на роликових ковзанах. Веселого катання!