Новорічний дудл
УкрРус
Новорічний дудл
iPopoKids - 319 309 дитячих товарів з 91 магазина

Як вибрати дитячий скейтборд: види, будова, інструкція з безпеки

29.03.2021 5.0 / 5

Зміст

  1. Історія скейтборду
  2. Як підібрати скейтборд для дитини? - скейтборд - лонгборд - пенніборд - круизер
  3. На що звернути увагу при покупці скейтборду?
  4. Скільки коштує скейтборд?
  5. Скейтбординг - захист під час занять
  6. Популярні бренди
  7. ТОП-10 скейтбордів на ipopokids
  8. Правила техніки безпеки

Якщо ваша дитина хоче собі скейтборд, недостатньо просто піти в перший-ліпший магазин і купити дошку вподобаного дизайну. Виявляється, існує безліч скейтів. Всі вони мають свої особливості. Деякі підходять для виконання трюків, а деякі - ідеальні для швидкісної їзди. Якісь краще використовувати в міських умовах, а якісь здатні підкорювати нерівності шляху. Як же вибрати відповідний для вашої дитини транспорт? Давайте розбиратися.

Історія скейтборду

Перші скейти з'явилися в Америці ще в 50-х роках. Дошка на колесах стала сухопутної альтернативою для любителів серфінгу. З тих пір скейтборд отримав безліч змін і модифікацій. Однак починалося все з класичної дерев'яної дошки з прикріпленими до неї коліщатками. Балансуючи на ній, юні американці розсікали по вулицях, наслідуючи серфінгіста. Це явище отримало назву «тротуарний серфінг».

У США катання на скейтах мало величезну популярність. У 60х роках відбулися перші змагання зі скейтбордингу, а в 70-х Алан Генфальт придумав «Оллі» - базовий стрибок без рук, в даний час він є основою для більшості трюків. В ті часи були популярні дошки асиметричної форми: широкий овальний ніс і тупий хвіст.

Зараз такі дошки називаються Олд Скул. Це максимально стійкий скейт, який має зміщені до носа колеса. Сьогодні катання на таких дошках - це особлива фішка. Професіонали часто катаються на них, щоб перейнятися духом історії спорту і зрозуміти, як складно доводилося спортсменам раніше.

У 80х роках катання на скейтбордах було під забороною через підвищену травматичність. Пізніше ця заборона була скасована і скейтбординг поступово ставав частиною субкультури, а пізніше окремим видом екстремального спорту.

Як підібрати скейтборд для дитини? - скейтборд - лонгборд - пенніборд - круизер

Перш ніж купити дитячий скейтборд, вам необхідно розуміти, яким буде катання: трюковим або швидкісним, міським або позашляховим, по асфальту або в скейтпарках. Обговоривши з маленьким екстремалом всі його бажання, можемо приступати до вибору.

Отже, скейти для дітей бувають наступних видів:

Фріборд- бамбукова або кленова дошка з 6 колесами. З'явився в 90ті найчастіше використовується професіоналами. Вид обтяженого скейта: максимально стійкий, але незручний для трюків. Гарний для гонок, роллердромов і складних ділянок траси.

Лонгборд - довга дошка для швидкісного катання. Скейт не пристосований для виконання трюків, для використання вимагає достатніх умінь. Існують спеціальний обтяжені моделі для більш швидкісного катання, моделі для керованих заносів і укорочені маневрені «рибки».

Круізер - це підвид лонгбордах, призначений для прямих доріг. Він має м'які або середньої жорсткості колеса трохи ширше, ніж у інших моделей. Зазвичай круїзери середнього розміру, в порівнянні з іншими дошками. Вони ідеальні для катання по місту.

Пенні борд - пластикова дошка з м'якими колесами. Цей скейт отримав свою назву від марки виробника Penny Skateboards. Довжина деки становить від 22 до 36 дюймів. Цей борд компактний, має безліч забарвлень, що дуже подобається дітворі. Він ідеально підходить як для міського катання, так і для трюків.

Стрітборд - остання новинка. Його ще називають снейкборд, тому що його дека як би складається з трьох частин і в русі нагадує змію. Відрізняє цю дошку і наявність кріплень для ніг, як на сноуборді. Техніка катання і виконання трюків на стрітборді теж відрізняється. Якщо дитина вже має навички катання на скейті, для снейкборда їй все одно доведеться заново вчитися.

На що звернути увагу при покупці скейтборду?

Скейт пенні борд або лонгборд в цілому мають одну конструкцію. Вони складаються з деки, підвіски, коліс і підшипників. При цьому для новачків немає необхідності самостійно збирати скейт, підбираючи кожну деталь виходячи з індивідуальних особливостей катання, як роблять професійні скейтери. Краще купити готову модель.

Дека

Це дошка, до якої кріпляться колеса. У класичних бордах вона дерев'яна, але зустрічається і пластикові (пенніборди). На відміну від самокатів, розмір деки не залежить від розміру ноги гонщика. Чим дошка вужча, тим борд маневреніша. Для новачків і дітей зазвичай вибирають середній показник 19-21 см.

Довжина деки для скейтборду дитячого залежить від зросту малюка. Зазвичай вона становить від 50 до 80 см. Ось докладна таблиця, яка підкаже, який купити скейтборд для підлітка, а який для малюка:

Зріст Вік Категорія Розмір деки
до 100 см до 5 лет macro 27 дюймів
до 140 см 6-8 лет micro 28 дюймів
до 150 см 9-12 лет midi 29 дюймів
150 см+ 12+ deckt 30+

Підвіски

Траки - це металеві конструкції, які кріпляться знизу дошки і з'єднують її з колесами. Між дошкою і підвіскою є гумова прокладка. Чим вона товщі, тим менше навантаження буде на дошку. Підказка: підвіски з алюмінію служать довше.

Колеса

Вони відрізняються по жорсткості і розміру. М'які колеса (73а-87а) гарні для нерівної поверхні дороги. Круізер скейт на таких колесах буде кататися ідеально. Маркування 88а-95а говорить про колеса, які трохи твердіше попередніх. Найчастіше стоять на паркових дошках і лонгбордах. Середні (96а-99а) - ідеальні для вуличної і паркової їзди. Оптимальний вибір у співвідношенні маневреність \ швидкість. Жорсткість більше 101а підходить для досвідчених гонщиків. Такі колеса швидко розганяють скейт і підходять для ковзань.

Що ж стосується розміру, то чим він більший, тим дошка швидше. Середній діаметр коліс скейтборду 54-59 мм. Він ідеально підходить для новачків. Колеса до 53 мм швидко набирають швидкість, але максимальна швидкість вкрай мала. А колеса більше 60 мм зазвичай стоять на лонгбордах і круизерах. Вони повільно розганяють дошку, але тримають хорошу швидкість в процесі катання.

Підшипники

При виборі підшипників головне розбиратися в маркуванні. Якість підшипника не впливає на швидкість руху, зате допомагає зберігати набрану швидкість. Відповідно для швидкісного катання і для трюків потрібні різні значення.

Підшипники класифікуються за шкалою АВЕС. Чим вище показник, тим краще відшліфовані деталі підшипника, тим менше буде опору при обертанні. При АВЕС 9 і 7 рух «накатом» буде досить довгим. Тому круизер або лонгборд купити слід саме з такими підшипниками. Для стрибків і трюків підійдуть АВЕС 5 і 3.

Скільки коштує скейтборд?

Дитячі скейти і скейтборд професійні значно відрізняються за ціною. Також різної буде вартість і моделей різних фірм. Ми можемо лише зорієнтувати вас.

Найдешевші маленькі скейтборди 43 см довжиною коштують від 159 грн. Однак зовсім маленьким діткам навряд чи варто кататися на скейті через високу травмоопасність. А малюкам до 5 років підійдуть дошки 65-68 см. Цей скейт швидше іграшка, ніж транспорт.

Класичні дерев'яні скейти (від 70 см) стартують в ціннику з 260 грн і закінчуються серфскейтамі за 6000 грн.

Ціна пластикового круізера починається від 650 грн, а дерев'яного лонгборда від 1000 грн. В Україні можна купити Лонгборди і за 8000, і це не межа.

Пенніборди стартують у вартості від 450 грн. Однотонні і з малюнками, скейти з колесами, що світяться, і без - за 500-600 грн в продажу без проблем можна знайти будь-який пенніборд.

Якщо ж ви хочете неодмінно Пенні борд оригінал, то в Україні цінник стартує від 2,5 тисячі. А Лонгборди Penny на офіційному сайті коштують близько 4,5 тисячі.

Ми з'ясували, скільки коштує скейт на батьківщині скейтбордингу в США. На Amazon класичні моделі дощок хороших перевірених брендів можна купити за 50-100 доларів.

Скейтбординг - захист під час занять

Є дві речі, про які варто пам'ятати перед тим, як стати на скейт. Це зручне взуття і захист.

Для скейтбордингу найкраще підійдуть кеди на плоскій вулканізованій підошві. Вони щільно зчіплюються з покриттям дошки і досить комфортно сидять на нозі. Якщо вам потрібна додаткова фіксація гомілкостопа, виберіть високі кеди.

Що ж стосується комплекту захисту, то починаючому гонщику не завадить мати:

  • шолом: для звичайного катання досить класичного казанка, який щільно сидить на голові. Для катання на лонгбордах часто вибирають повноцінний шолом із захистом обличчя, як для мотоциклів.
  • наколінники і налокітники: більшість травм припадає на суглоби. Захист повинен щільно прилягати, але не передавлювати руки і ноги дитини.
  • рукавички: захист кисті при катанні дуже важливий, адже багато трюків вимагає залучення долонь скейтера.

Залежно від стилю катання вашої дитини, вам можуть знадобитися і додаткові аксесуари:

  • щитки на гомілку і передпліччя;
  • шорти, щоб захистити стегнові суглоби і куприк;
  • жилет для захисту спини при падіннях.

Незалежно від того, які моделі дощок ви придивляєтесь: скейти, пенні борди або круїзери, не нехтуйте покупкою якісного захисного спорядження. Це допоможе вашій дитині уникнути серйозних травм і зберегти здоров'я.

Популярні бренди

Ми склали ТОП-5 найпопулярніших брендів скейтбордів для дітей і спортсменів-початківців:

  1. Zoo York
    Виробник товарів для скейтбордингу з США. Бренд просякнутий філософією бунтарського вуличного духу і молодіжного прагнення до самовираження. Це дуже відомий бренд одягу, взуття, аксесуарів. Компанія дбає, щоб випущені товари були не тільки високої якості, але і мали унікальний дизайн.
  2. KFD Skateboards
    Південноафриканський виробник. На ринку з 2001 року. Вважається одним з кращих виробників дощок для новачків. Висока якість і яскравий дизайн, плюс помірна ціна.
  3. Enuff Skateboards
    Британська компанія товарів для екстремальних видів спорту. 25 років на ринку. Перевагою є можливість не тільки купити готові скейти, але і взяти комплектуючі або ж зібрати дошку за індивідуальними характеристиками.
  4. Amigo Sport
    Бренд вважає своєю місією сприяти тому, щоб діти вели активний спосіб життя, тому Аміго Спорт спеціалізується на дитячому транспорті. Виробничі потужності знаходяться в Тайвані та Китаї. Виробник стежить за тенденціями і регулярно випускає круті новинки. Технічних характеристик цього бренду досить для початківців. На їхню користь говорить і помірна ціна.
  5. Shantou
    Китайський виробник, що спеціалізується в основному на пенні бордах. Відмінна якість пластика і комплектуючих, велика різноманітність кольорів і демократичні ціни. Те що потрібно для ознайомлення зі скейтбордінгом

ТОП-10 скейтбордів на ipopokids

На IpopoKiDS величезний вибір скейтбордів різних виробників: США, Великобританія, Південна Африка, Китай, Україна ... Ми зібрали товари різних дитячих і спортивних інтернет-магазинів і точно знаємо, що у нас ви знайдете ідеальний для вашої дитини скейт:

Вам залишається лише знайти відповідний скейтборд, вибрати магазин, який пропонує на дану модель найвигіднішу ціну і замовити дошку з доставкою в Київ, Одесу, Харків чи будь-яке інше місто України. Вже через 2 дні ви отримаєте свою покупку і порадуєте свого маленького райдера.

Правила техніки безпеки

Щоб катання на скейтборді доставило дитині максимальне задоволення, малюк повинен захотіти навчитися. Мотивація дуже важлива. Адже навчання може бути довгим, а часом навіть болючим. Тому переконавшись у серйозності намірів дитини, вибравши малюкові добру дошку і надійний захист приступайте до тренувань.

Кращим виходом буде пройти навчання у тренера. Він допоможе вибрати провідну ногу, навчить правильній стійці, покаже і відпрацює техніку Оллі і навчить трюкам. Якщо ж у вас немає можливості, зверніться до відеоуроку:

Тепер ви знаєте, як вибрати для дитини скейтборд, на які характеристики і особливості звернути увагу. Залишилося прояснити один не менш важливий момент - скейт повинен подобається самому гонщику.

Добре що вибрати відповідний дизайн дошки зараз не проблема. Скейтборд для хлопчика може бути як яскравих, так і брутально-темних кольорів. Може пістрявити логотипами і дрібним принтом, а може мати один великий малюнок. Дозвольте дитині зробити свій вибір. Адже скейтборд - це ж не просто транспорт, це частина самовираження.

Скейтборд для дівчаток теж не повинен бути неодмінно рожевим або в дрібні квіточки. Хоча і такі забарвлення можна знайти. Дівчата на скейтбордах претендують на власний стиль: зухвалий або стриманий. У будь-якому випадку, вибір дизайну дошки повинен бути на 100% за дитиною.

Бажаємо вам вдалого вибору, веселих покатушек і яскравих спортивних перемог.