Новорічний дудл
УкрРус
Новорічний дудл
iPopoKids - 319 309 дитячих товарів з 91 магазина

День святого Миколая: що не можна робити

04.12.2020 5.0 / 5

День святого Миколая в Україні святкується з недавніх пір. Справа в тому, що в радянські роки на свято накладалася заборона і його довго не відзначали. Але про цей день не забули, і ось ми знову його зустрічаємо в переддень Нового року. Якщо копнути трохи глибше, це був найбільш шановане свято у Київській Русі. У День святого Миколая традиції дещо змінилися, але частина принципів залишається тими самими.

Святий Миколайчик вважається покровителем моряків, мандрівників, дітей та бідних людей. В цей день, а саме 19 грудня, необхідно присвятити себе Богу, дотримуватися ряду правил і обмежити себе в певних діях. Прийнято загадувати бажання і просити допомоги у святого. Примітно що саме цей день вважається міжнародним днем ​​допомоги нужденним.

Поговоримо про те, що можна робити в день святого Миколая, а що не можна. Розглянемо історію Чудотворця, вивчимо поширені прикмети, звичаї і традиції.

Історія свята святого Миколая

19 грудня день загибелі святого Мірлікійського, після смерті його визнали святим. Відповідно до історії він помер у віці 75 років за язичницьким календарем в день богині Діани - покровительці полювання. З самого дитинства він присвятив себе служінню Богу, отримав духовний сан і став проповідником. Він був багатою людиною, завдяки отриманому спадок батьків. Завжди допомагав біднякам і тримав частину своєї благодійнності у таємниці.

Згідно з переказами святий приборкав молитвою розбурхане море. Після його молитви воскрес матрос, який розбився в шторм. А також Микола Мірлікійського не дав катові зробити смертний вирок для помилково звинувачених людей. Частину свого спадку він витратив на місіонерську роботу для нужденних.

Мощі Миколая від 1087 знаходяться в Італії - місті Бар. Їх перевезли віруючі, щоб захистити від набігів військових на Візантію. Які хотіли їх осквернити. Вважається, що мощі мають цілющі властивості. До цього дня вони лікують віруючих від різних недуг.

У деяких країнах святий став прообразом новорічних фольклорних персонажів, зокрема - Санта-Клауса і Діда Мороза. Одна з причин чому - це наявність подарунків для дітей. Тому на це свято прийнято дарувати подарунки слухняним дітям, але про це розповімо трохи пізніше.

Що не можна робити 19 грудня

Різдвяний піст триває, тому не можна вживати в їжу: м'ясо, яйця, молочні продукти і алкоголь. Не можна займатися будь-якою фізичною працею - ремонтом, прибиранням, пранням, прасуванням, шиттям. Забороняється лихословити і лаятися. Адже вся негативна енергія повертається втричі.

Не слід займати в цей день гроші, також як і нікому не давати в борг. Предки вірили, що той, хто дає гроші в борг може віддати і свою удачу. Прикмети на день святого Миколая свідчать, що 19 грудня не можна проводити в поганому настрої. Тому обов'язково кличте рідних і сусідів в гості.

День Миколая чудотворця що потрібно робити

Неспроста діти дуже чекають на цей зимовий день. У ніч на 19 грудня під подушку малюка треба покласти невеликий подарунок. Але за умови, що цей рік він добре себе поводив і був слухняним. В якості презенту підійдуть солодощі або іграшка. Чим більше добрих справ зроблено за цей день, тим краще. Для цього допоможіть нужденним, поділіться з ними їжею, одягом і книгами.

На свято можна попросити у Чудотворця допомоги при матеріальних проблемах і складних життєвих обставинах. Особливо святий прихильний до тих, чия робота пов'язана з дорогою - водії, моряки, пілоти. Він захищає їх, оберігає від небезпек на шляху. Незалежно від професії, достатку, роду діяльності всім необхідно прочитати молитву, а ще краще сходити в храм на святковий молебень. Найкраще почати день з церковної служби.

День святого Миколая прикмети звичаї

У давні часи в Україні на 19 грудня молоді готувалися до святок, сватання, вечорниць. Незаміжні дівчата ворожили на суджених, молилися святому Миколаю про щасливу долю і просто загадували бажання. У невеликих селах проводили народні гуляння і навіть колядування. Молоді хлопці ходили по домівках і співали обрядові пісні. Вони бажали господарям здоров'я і багатого врожаю. За це їм давали солодощі, а іноді і гроші.

Знамениті повір'я:

  • Якщо 19 грудня пішов сніг, значить буде великий врожай пшениці, а ось дощ обіцяв хороший урожай огірків і капусти.
  • До 19 грудня треба віддати всі свої борги інакше в наступний рік буде загрожувати бідністю.
  • Від погоди в цей день залежить, яка буде зима. Якщо на вулиці тепло, то тепла і сонячна погода, якщо холодно, то не минути морозів.
  • Саме в цей день святий Миколай спускається на землю, щоб допомогти нужденним. Тому він чує всі молитви.