Новорічний дудл
УкрРус
Новорічний дудл
iPopoKids - 319 309 дитячих товарів з 91 магазина

Підготовка до 1 класу. Поради для батьків

21.08.2020 5.0 / 5

Як підготувати дитину до школи за літо самостійно це нагальне питання батьків, які відправляють первістка на навчання. Зазвичай у школі, куди надходить першокласник, умови заздалегідь обговорюються. Але як зрозуміти, чи готовий малюк фізично і емоційно до нового життєвого етапу?

Що повинен уміти першокласник

Не страшно якщо перед навчанням дочка або син не вміє читати. Набагато важливіше якість комунікації, посидючість і увагу. Правила культурної поведінки і знання правил безпеки. Програма підготовки до школи в підготовчих установах зачіпає ці питання. Якщо є час, то можна і самостійно навчити дитину.

Я і моя сім'я

Майбутній першокласник повинен знати своє прізвище ім'я та по батькові. Знати скільки йому років і коли у нього день народження. Повністю назвати ім'я та по батькові батьків, їх місце роботи. Аналогічно з рідними братами і сестрами. Якщо учень не знає напам'ять номери телефонів батьків, то це нормально. А ось знання домашньої адреси буде не зайвим.

Природа

Не дарма найлегший спосіб вивчити тварин - це грати в іграшки. Вони можуть бути як плюшевими, так і у вигляді мініатюрних фігурок. Малюк повинен відрізняти пір'я від шерсті і луски, крила від лап і плавників, а дзьоб від носа і зябер. Повинен знати, чим відрізняються дикі від домашніх тварин.

Це ж стосується фруктів, ягід овочів. Коли гуляєте з малятком, загострюйте його увагу на те, що відбувається навколо. Говоріть, чим відрізняється одне дерево від іншого. Аналогічно квітами та кущами.

Час і простір

Орієнтація в просторі ー це навик, який тренується нашим мозком. Навчіть дошкільника значенням: справа, зліва, спереду, ззаду. Поясніть, де знаходиться північ, захід, південь, схід. Чим відрізняється день від ночі, а вечір від ранку.

До 1 класу діткам не обов'язково розуміти годинник. Краще, якщо вони знають пори року місяці, дні тижня і правильну їх послідовність. Вони повинні не плутатися в вимові сьогодні, вчора, завтра.

Професії

Діти в школі повинні знати професії. Наприклад, ー космонавт, пожежник, лікар, вчитель, артист, співак. Крім цього, потрібно знати дитині, чим конкретно займається представник своєї професії: лікує, рятує, вчить, співає, виступає. Ще краще, якщо малюк вже зараз мріє стати кимось в майбутньому і може в подробицях про це розповісти.

Правила безпеки

Вступ до першого класу ー це новий етап в житті першокласника, до якого потрібно правильно підготувати. Не можна обмежуватися, тільки знанням правил дорожнього руху. Учень повинен знати маршрут від будинку до школи і назад. Вміти правильно закривати і відкривати двері.

Бути обережним, коли вдома один: не висовуватися з вікна, не підпалювати сірники і не включати електроприлади. Носити гаджети у внутрішній кишені ранця, щоб не привернути зловмисників. В телефоні повинні бути записані номери батьків, вчителя і екстрених служб.

Мотивація

Щоб мотивувати до навчання, підносьте дошкільнику інформацію в ігровій формі. Деяким хлопцям вистачає знання того, що в школі вони обзаведуться новими друзями. І також у дітей добре розвинений ієрархічний інстинкт, досить сказати, що завдяки школі він стане розумніший і сильніше.

Як тільки малюк почне ходити в школу, насамперед цікавтеся, що нового він дізнався. Не акцентуйте свою увагу на відмітках. Підтримуйте захоплення крихітки і заохочуйте його успіхи.

Як підготувати дитину до школи поради психолога

  1. Відвідайте школу з сином або дочкою до початку навчального року. Познайомте його з майбутнім класним керівником. Будьте самі позитивні, щоб дитина вловив ваш настрій і не боявся.
  2. Якщо є час, віддайте дошкільника в дитячий табір. В такому випадку малюк, швидше адаптуються в оточенні великої кількості однолітків.
  3. Найбільше діти вередують через зміну режиму. Тому привчайте прокидатися і лягати в один і той же час до початку вересня.
  4. Всю розумову діяльність підносите в ігровій формі. В іншому випадку дитина відчує неприязнь до навчання в цілому.
  5. Зустрінтеся з батьками інших дітей, спробуйте разом кудись сходити. Дітки будуть відчувати себе впевненіше за партою, якщо поруч будуть знайомі хлопці або друзі.

Фізичний розвиток

З самого дитинства треба прищеплювати любов до спорту, активних ігор і зарядки. У вільний час діти повинні кататися на велосипеді, скейтборді, роликах. Крутити обруч або стрибати через скакалку. Буде плюсом, якщо ваш син або дочка відвідує спортивні секції:

  • плавання;
  • гімнастику;
  • фігурне катання;
  • танці;
  • футбол;
  • східні єдиноборства.

Підготовка до 1 класу має на увазі розвиток дрібної моторики рук. Учень на першому уроці повинен правильно тримати ручку в руці. Для цього працюйте більше з пазлами, аплікаціями і пластиліном. Знання пальчикової гімнастики буде незайвим.

Як підготувати дитину до школи морально

Шкільна зрілість виражається в прагненні до навчання, умінням спілкуватися, робити частину речей самостійно. Раніше в 1 клас брали діток у віці 5 років. Це неправильно, тому що маленькі не здатні тверезо оцінити, навіщо вони йдуть в школу. Потрібен певний рівень психологічного розвитку.

Управління емоціями

Першокласник не повинен бути імпульсивний і давати вихід своїм негативним почуттям. Емоції не потрібно пригнічувати, потрібно вміти їх контролювати. Якщо учень здатний стримувати злість або образу це допоможе вберегти його, і його кривдника від можливої ​​бійки.

Навчіть хлопчика висловлювати свої почуття в словах. Попрактикуйте щоденне ведення щоденника. Дайте усвідомлення того, що фізична сила не робить людину правою. Як підсумок цей навик допоможе уникнути неприємностей і грамотно вибудувати відносини з однокласниками. Управління емоціями показує чи готова дитина до школи.

Увага і концентрація

Навчання в школі вимагає гарної поведінки, яке полягає в дотриманні правил. Маленькі дітки дуже рухливі, тому зі старанністю у них складно. Не змушуйте малюка по 40 хвилин сидіти за одним заняттям. Для початку достатньо і 15, після яких можна відпочити. Настільні ігри також тренують концентрацію, залученість і вміння довго залишатися в одній позиції.

Увагу добре розвивати за допомогою графічного диктанту. Подивившись на картинку, дошкільник на пам'ять повинен відтворити, що на ній було зображено. Не обов'язково письмово. Що якщо непосида довго не може сконцентруватися на 1 завданню? Зверніть увагу на те, скільки часу він проводить за екранами моніторів. Для дітей 6-7 років екранний час не повинно бути більше години.

Відповідальність і сила волі

Дітей потрібно навчати відповідальності і самостійності. Починайте з домашніх справ, закріпіть за малюком обов'язок поливати квіти, прибирання в кімнаті і збирати портфель. Найкраще йому вести щоденник, куди він буде записувати, що і коли він повинен зробити. Плюс цього методу в грамотної організації та плануванні.

Учень 6-7 років повинен без сторонньої допомоги зав'язувати шнурки, заправляти ліжко і одягатися.

У дітей 6-7 років відсутній самоконтроль. Їм тільки належить навчитися стримувати свої імпульси. На перших етапах потрібно пояснити доньці чи синові, що таке сила волі і навіщо вона потрібна. Далі поставити мету, яку дитина хоче досягти. Якщо він її не знає, то запропонуйте йому варіанти.

Складіть покроковий план дій для досягнення його мети. Поясніть, що помилятися - це нормально. Невдача допомагає знаходити нові шляхи для досягнення результату і підсилює особистісні якості. Головне - регулярність, адже сила волі - це м'яз, яку потрібно тренувати.

Інтелектуальний розвиток

Готовність до школи не визначається вмінням вирішувати завдання, писати прописом і читати по складах. Цьому навчать в школі. Куди більше значення мають базові навички, які допоможуть першокласнику відчути себе впевненіше. Тим самим швидше адаптуватися до нового середовища. Тому важливіше знання алфавіту, цифр і вміння правильно тримати ручку.

Буде плюсом, якщо майбутній учень вміє ділити слова на склади, за допомогою ударів або кроків. Вміє рахувати до 10 і від 10 в зворотному порядку. Може поставити цифру, який не вистачає в ряду чисел. Вирішує головоломки, логічні задачки, розгадує загадки і знаходить відмінність між двома схожими картинками, для своєї вікової категорії.

Пізнавальний інтерес

Діти дуже цікаві, тому вони вічно грають в "чомучки" з батьками. Якщо ж у них немає особливого інтересу до чого-небудь, то це привід переглянути дозвілля дитини. Чим він буде різноманітніше, тим краще. Тут діє правило - «кількість перетворюється в якість».

Дайте можливість більше фактичної взаємодії з різними предметами. Якщо ви ставите питанням, як підготувати дитину до школи самостійно, то подаєте це в ігровій формі. Яким чином ви будете розвивати інтерес малюка до пізнавальної діяльності.

Розвивайте мова і вміння спілкуватися

Перед школою малюк повинен знати елементарний тон ввічливості говорити здрастуйте, до побачення, вибачте, будь ласка. Якщо він ходив у дитячий садок або в підготовчий клас, то буде легше спілкуватися з однокласниками. Нічого страшного якщо дитина взаємодіяла тільки з батьками. За літо можна легко підтягнути навички комунікації.

Щоб поліпшити мову і одночасно вміти спілкуватися, малюк повинен складати розгорнуті речення. Для цього виберіть слово і складіть одну пропозицію. Уявіть таку можливість дитині, нехай він продовжить думку вашого пропозицію. Наступна пропозиція знову складає батько і так далі по черзі. Розповідь повинна вийти зв'язковою. Складайте такі міні-розповіді кожен день.

Поширена проблема - виступати перед великою кількістю людей. Рекомендація щоб в майбутньому син чи донька не боялися. Перед гостями на сімейному святі нехай малюк розповідає напам'ять завчені вірші. Тоді йому буде легше адаптуватися, до того ж самому, але вже в школі перед хлопцями і вчителем.

Розвивайте логіку у дітей

Логіку можна розвивати в 2 напрямках: в математичному і літературному. Якщо ви з малюком прочитали якийсь художній твір, то після прочитання робіть спільний аналіз. Вчіть робити висновки й умовиводи. Для цього обговорюйте розповідь, задавайте навідні запитання і діліться власною думкою. Щоб малюк на вашому прикладі робив так само.

Як підготувати дитину до школи з математики? До множення і ділення ще далеко. Навіть не обов'язково вирішувати прості завдання на додавання і віднімання. Краще, якщо у майбутнього учня буде сформоване розуміння, що таке більше / менше, високо / низько, далеко / близько. Що таке «+» і що таке «-», чим вони відрізняються? Сюди ж відносяться знання про геометричні фігури і їх назвах.

Як визначити готовність до школи?

Підготовка дітей до школи це складний багаторівневий процес. Він вимагає витрата часу, сил і енергії. Якщо дитині на 1 вересня є 6 років і 5 місяців, і він активно проявляє цікавість, то це ознака того, що пора вчитися.

Пропонуємо пройти тест дошкільнику, щоб дізнатися рівень його готовності в інтелектуальному розвитку.

Запитання Кількість балів за правильну відповідь
1. Для чого потрібні фермерські тварини: корови, вівці, гуси? 2 бали
2. Чим відрізняється кактус від ромашки? 2 бали
3. В якій стороні знаходиться право? 2 бали
4. Назви один наземний, повітряний і водний вид транспорту. 1 бал за кожен
5. Коли люди не ходять на роботу? 1 бал
6. Сонце ー це планета або зірка? 4 бали
7. Назва світових океанів. 2 бали за кожен
8. Чим вовк відрізняється від собаки? 2 бали
9. Який сьогодні день тижня? 3 бали
10 Найбільшеі ссавці в світі? 4 бали

В кінці підраховуємо бали.

Повна готовність - 25-31.
Часткова готовність -15-25.
Низька готовність - до 12 балів.

Діти можуть і до 5 років проявляти бажання вчитися. В такому випадку краще відправити непосиду на підготовчі курси. Адже його мозок ще недостатньо сформований і вимагає певного тренування. Не турбуйтеся про те, що щось не виходить або малюк не виявляє талантів, все це восполнится в початковій школі.