Новорічний дудл
УкрРус
Новорічний дудл
iPopoKids - 319 309 дитячих товарів з 91 магазина

Як заклеїти дитячий надувний матрац універсальним клеєм

01.12.2020 5.0 / 5

Неправильна експлуатація, домашні тварини або невеликий гострий предмет можуть стати причиною порізу або проколу надувного вироби. Одна справа зробити ремонт дитячого надувного матраца своїми руками, а інше знайти конкретне місце розриву. Підкажемо, як вибрати клей для матраців, знайти прокол і запобігти появі нових ушкоджень.

Як швидко виявити місце проколу

Пошкодження можуть бути різного характеру: прокол, поріз, розрив перегородок, розходження швів і поломка клапана. Є чотири перевірених способу визначити з чим зіткнулися саме ви. Щоб в майбутньому не витрачати багато часу і сил на пошук нещасливої ділянки, перевірте клапан.

При надування і спускання повітря задіяний клапан. Чим частіше відбувається з ним маніпуляцій, тим більше в нього потрапляє пилу, сміття, волосинок, шерсті та нитки. Все це сідає на гумці ущільнювачів, і з часом герметичність знижується.

Для перевірки використовуємо не за прямим призначенням піну для гоління. Сильно надувати матеріал не можна, але зараз це необхідно. Як тільки виріб стає тугим, обробляємо клапан піною. Якщо з'являються бульбашки, значить є прокол. Але навіть якщо і немає очистіть клапан в якості профілактики.

Алгоритм дій:

  • Зніміть клапан і витягніть гумову прокладку.
  • Очистіть пази від сміття і пилу. Медичним спиртом, ацетоном або розчинником або навіть бензином.
  • Прокладку обробіть наждачним папером з торцевої частини.
  • Змастіть відшліфовану деталь силіконовою змазкою і зберіть конструкцію назад.

Якщо проблема не вирішена і все-таки десь пропускає повітря, читайте нижче як відремонтувати дитячий надувний матрац. Але спочатку займемося пошуком проколу.

Мильний розчин повинен добре збивається в піну і бути в міру густим. Підійде засіб для миття посуду або шампунь. На 200-500 мл води додається 50-100 мл мильної рідини. Губкою або пульверизатором нанесіть розчин по всій поверхні, в разі губки круговими рухами. В першу чергу обробіть шви. На місці пошкодження будуть утворюватися бульбашки і характерний шип. Не зупиняйтеся, якщо знайшли один прокол, можливо є ще кілька. 

Пориньте у воду. Надуйти виріб, але так, щоб його можна було помістити під воду. Наприклад, у ванну, басейн або у відкриту водойму. Частина матеріалу, що знаходиться під водою почніть стискати, щоб зафіксувати цівку повітря, що виходить у вигляді бульбашок. Перед тим як вирішувати, чим клеїти надувні матраци, висушіть матеріал і протріть його чистою ганчіркою.

Візуальний огляд. Знайти прокол на око можливо при хорошому освітленні в повній тиші. Для цього поставте надутий матрац так, щоб було зручно до нього підходити з усіх боків. Видавлюйте ділянку за ділянкою уважно прислухаючись, звідки йде повітря. Якщо свист чути, але визначити, звідки так і не вдалося, змочіть долоню водою і проводите її по поверхні. Іншою рукою продовжуйте тиснути. Там, де знаходиться прокол, ви відчуєте холодок від вихідного повітря.

Харчова плівка. Змочіть матеріал по всьому периметру пульверизатором зі звичайною водою. Потім накрийте вологий матеріал харчовою плівкою. Розрив можна виявити за місцем, де буде збиратися повітря.

Важливо! Не забудьте обвести перманентним маркером або крейдою область навколо проколу, інакше є ризик втратити потрібне місце.

Щоб міцно заклеїти матрац надувний, перед склеюванням правильно підготуйте його:

  1. Видаліть забруднення.
  2. Дайте матеріалу висохнути.
  3. Знежирте поверхню. Деталі з пластику обробіть ацетоном або спиртом.
  4. Зачистіть наждачним папером область навколо проколу.

Переглянути більше товарів

Вибір матеріалу для латок

Відповідний варіант для заплатки будь-яка гума. Її можна придбати в будівельному магазині або там, де продають атрибути для туризму і відпочинку. До слова, там же можете подивитися спеціальний комплект для ремонту від фірми Intex. Компанія виробляє не тільки надувні матраци, але і ремкомплекти з клеєм. Необов'язково купувати товар цієї фірми, клей з прозорою латкою можна придбати окремо. До набору додається інструкція того, як зробити ремонт.

Якщо ви знайшли щось в якості заплатки, то пам'ятайте, що вона повинна бути більше на 3-5 см діаметра проколу. Вирізуйте латочку круглої або овальної форми. Квадратна або прямокутна підійде, але такий метод не довговічний. Краї можуть з часом чіплятися і почати пропускати повітря всередину.

Вибір клею і інструкція по ремонту

Момент. Підходить для будь-яких тканин, пластмаси, вінілу і прогумованих елементів. Спочатку обробіть поверхню - підійде розчинник, спирт, бензин. Клей Момент наноситься товстим шаром. Коли будете клеїти латочку, розгладьте матеріал, щоб не утворилися повітряні прошарки. Це стосується будь-якого виду клею. Притисніть латочку на 20 хвилин важким тягарем. Але поспішайте після закінчення часу використовувати матрац. Максимальна фіксація відбувається через добу.

Поліуретановий клей. Продається для склеювання взуття - гумовою і шкіряної. Клей чудовий тим, що утворює цілісний шов. Кращий клей з поліуретаном це Десмокол. На відміну від універсального клею наносити Десмокол треба в кілька підходів. Після першого нанесення повинно пройти 10-15 хвилин. Далі наноситься другий шар на 30 хвилин. Але і зараз латочка не клеїться.

Спочатку треба просушити клей гарячим повітрям - феном або отпарівателем. А потім притиснути латку до матеріалу. Міцність склад проявить через дві доби. Пам'ятайте, що наносити склад Дісмакола треба тонким шаром, перший і другий раз.

Клей ПВХ. Справжній рятівник для тентів, іграшок і басейнів. Та й взагалі для будь-яких поверхонь з полівінілхлориду. Він допоможе повернути до життя надувний виріб. Рідкий клей при взаємодії з киснем твердне в пластик. Тому порізи довжиною до 30 мм ПФХ клеїть без заплатки. Через добу шов придбає свою міцність і матрацом можна буде користуватися у звичному режимі.

Супер-момент. Не підійде для заклеювання надувного матраца для басейну. Клей на основі каучуку за лічені секунди твердне і при взаємодії з водою починає кришитися. Якщо матрац використовується виключно вдома, то уникнете згинів у місці склейки, з тієї самої причини - кришиться.

Уран на основі синтетичного каучуку і органічного розчинника. Клей водостійкий. Для склеювання існує два методи гарячий і холодний. Щоб зробити ремонт надувних матраців для басейну, скористайтеся холодним способом склеювання.

  • На латку і в область навколо проколу нанесіть тонким шаром клей.
  • Почекайте 2-3 хвилини і щільно притисніть струпціном або іншим пресом частини, що мають склеїтися.
  • У такому положенні їх бажано залишити на 5-6 годин. Потім приберіть прес. Через 24 години з моменту першого кроку утворюється еластичний міцний шов.

Важливо! Не використовуйте термоклей. Гарячий склад роз'їдає гуму. Згодом оброблений матеріал термоклеем стане тонше і порветься.

Інструкція по заклеювання: стик швів, ворс

Прокол на стику швів. Якщо пошкодження на місці згину або шва, то яким би не був хороший клей, ремонт не будуть надійним. Тому матрац треба буде вивернути навиворіт, попередньо знявши клапан.

Як заклеїти надувний матрац по шву:

  • Обробити поверхню матеріалу розчинником. Дати висохнути.
  • Видавити клей на латку і прикріпити на матрац. Латка повинна бути трохи більшою за розмір пошкодженої зони.
  • Придавити важким вантажем для склеювання матеріалів.
  • Подивіться через час, чи тримається латка. Якщо відразу не вийшло, то повторити дію.

Прокол на ворсі. Щоб латочка щільно прилягала до матеріалу, поверхня повинна бути рівною. Якщо прокол на ворсистої стороні, то ремонт викличе труднощі. Дрібний ворс не дасть заплатці щільно прилягати. Тому треба видалити ворс.

  • Місце з проколом очистити від пилу і бруду.
  • Знежирте поверхню розчинником або засобом для зняття лаку.
  • Наповнити розчинником медичний шприц без голки.
  • Акуратно обробити потрібну ділянку тканини.
  • Почекати кілька хвилин.
  • Потім очистіть ворс тупим боком ножа або ложкою.

Спосіб ремонту проколу без заплатки

Якщо не знайшли, те що може виступити в якості заплатки, скористайтеся іншим методом. Для нього вам знадобиться праска і аркуш паперу. Виверніть виріб навиворіт через клапан. Очистіть все від скупчення сміття і бруду. Краї дірки з'єднайте між собою і покладіть матрац на підкладку. Далі накрийте стик аркушем паперу. Добре пропрасуйте це місце за допомогою праски. Коли матеріал охолоне, приберіть аркуш.

Умови експлуатації після ремонту

Щоб уникнути нових пошкоджень, дотримуйтесь ряд правил:

  • Не надувайте матрац до кінця - до тугого стану.
  • Не грайте на ньому з тваринами.
  • Оглядайте простір на наявність гострих і колючих предметів.
  • Не тягніть матрац, якщо на ньому лежать.
  • Не використовуйте хімікати для видалення пилу і слідів грязі.
  • Зберігайте матрац чистим і сухим. При згортанні намагайтеся не допускати сильних заломів. Місця згину можна обробляти тальком, щоб матеріал не злипався.

Залишайте трохи простору при накачуванні. Навіть під вагою дитини матеріал може лопнути, якщо він надутий до межі. Це правило стосується і виробів для басейну. Під сонцем повітря всередині буде розширюватися, що приведе до розриву. У разі такої поломки немає відповіді, як заклеїти надувний матрац в домашніх умовах, знадобитися допомога фахівця або буде простіше купити новий. Тому завжди залишайте запас.

Щоб у майбутньому не виникало ушкоджень і не було думок, чим заклеїти матрац надувний завжди перевіряйте місце, куди будете ставити виріб. Будь це земля, підлога, пісок, трава, вода - неважливо. Поблизу не повинно бути гострих і колючих предметів. З цієї ж причини не грайте на матраці з домашніми тваринами. Вони можуть проткнути матеріал кігтями або зубами.

Пам'ятайте

У деяких джерелах є інформація про те, як ще можна перевірити виріб на наявність проколу. А саме набрати в всередину воду, щоб по струмку витікання води зрозуміти де прокол. Але ми не радимо так робити, бо на сушку піде багато часу. І якщо до кінця не просушити матеріалу всередині може утворитися цвіль і грибок.

Після рішення того, як заклеїти надувний матрац, подбайте про правильний догляд за виробом. Не тягніть виріб, якщо на ньому лежить дитина. Це може привести до розриву швів. Рівномірно розподіляйте навантаження.

Будь-які забруднення видаляйте вологою ганчіркою з використанням мильного розчину. Активні хімічні розчини можуть роз'їдати еластичний матеріал, що призводить до непоправних пошкоджень. І тут не допоможе знання того, чим заклеїти надувний матрац.

Переглянути більше товарів