Новорічний дудл
УкрРус
Новорічний дудл
iPopoKids - 319 309 дитячих товарів з 91 магазина

Нові вимоги для шкіл в умовах пандемії: український та світовий досвід

2020-08-06

Всесвітня організація охорони здоров'я стурбована тим, що через пандемію COVID19 діти позбавлені шкільного навчання. Глобальність проблеми полягає в тому, що в деяких країнах, за даними UNICEF, школа - це єдине місце, де багато дітей отримують повноцінне харчування. Крім того, школа обмежує використання дитячої праці. А під час пандемії, коли школи закриті, діти змушені працювати на виробництві, обробляти поля. Вони ризикують так більше і не повернутися до навчання.

Ці проблеми виглядають куди більш серйозніше, ніж можливість інфікування коронавірусом, особливо в регіонах, де рівень зараження невисокий. На даний момент всі зусилля світової громадськості спрямовані на відкриття шкіл і повернення дітей за парти в новому навчальному році.

В Україні ситуація, можливо, не настільки критична. Ми відчули неповноцінність онлайн-навчання - багато сімей елементарно не змогли його пройти через відсутність технічної можливості. Крім того, школи в Україні грають важливу соціально-економічну роль. Для того, щоб діти перебували на домашньому навчанні, вони повинні бути під наглядом дорослих. При цьому не у всіх батьків є можливість працювати дистанційно. Дітям необхідно повернутися в школу, щоб батьки мали можливість працювати і заробляти.

Що чекає українських школярів і батьків?

Відомо, що більшість школярів в нашій країні 1 вересня сядуть за парти. В першу чергу це стосується першокласників. Все залежить від того, до якої карантинної зоні виходячи зі складності епідеміологічної ситуації буде відноситися регіон.

На початок серпня в червоній зоні перебуває Луцьк, Тернопіль та один з районів Чернівецької області. Список карантинних обмежень червоної зони передбачає закриття навчальних закладів, заборону на використання громадського транспорту і закриття ресторанів.

У помаранчевої зоні на даний момент знаходиться Львів і частина Львівської області, деякі райони Волинської, Тернопільської та Івано-Франківської областей.

В жовту зону увійшли частково Волинська, Вінницька, Тернопільська, Житомирська, Львівська, Івано-Франківська і Закарпатська області. Решта України - зелена зона.

Для більшої частини країни - помаранчевої, жовтої та зеленої зон - де не такий активний коронавірус школи 1 вересня відкриють свої двері.

Серед нововведень нового «каронавірусного» навчального року в Україні очікуються наступні:

  • при вході в школу дітям буде вимірюватися температура (якщо у дитини вище 37,2, її не допускають до занять);
  • вхід до школи для батьків та інших супроводжуючих дитину дорослих буде заборонено;
  • можливе відхилення від звичного розкладу, для дітей хочуть забезпечити різний час для перерв;
  • деякі заняття будуть проходити на вулиці;
  • буде скорочено переміщення учнів між класами;

Серед можливих способів навчання розглядають також змішану систему, при якій частина предметів буде викладатися в школі, а частина дистанційно. Вивчають також можливість поділу класів на групи і навчання в різні зміни для того, щоб мінімізувати кількість контактів між дітьми.

Вимоги для шкіл в Україні

Згідно з постановою головного санітарного лікаря України, допуск співробітників школи на робоче місце можливий при наявності маски після проходження температурного скринінгу. Кожен співробітник повинен бути забезпечений масками та іншими засобами захисту та гігієни. Школа повинна обладнати пункти збору засобів захисту.

Серед інших рекомендацій:

  • обладнати при вході в класи місця для дезінфекції рук,
  • обмежити проведення нарад і зборів,
  • забезпечити медпункти безконтактними термометрами,
  • розмістити інформацію про засоби захисту, гігієну і дотримання дистанції,
  • під час проведення занять вчителі можуть бути без маски, при переміщенні по школі маска обов'язкова,
  • внести зміни в розклад для різних класів,
  • в кінці робочого дня проводити дезінфекцію всіх поверхонь,
  • після кожного уроку провітрювати клас не менше 10 хвилин,
  • в їдальні відстань між столами не менше 1,5 метрів, за столом не більше 4 осіб,
  • співробітники харчоблоку забезпечуються масками з розрахунком 1 маска на 3 години роботи,
  • при наявності шкільного автобуса, щоденний температурний скринінг водія, дотримання масочного режиму і дистанції пасажирами.

Яка ситуація з відкриттям шкіл в світі?

ВООЗ зазначає, що роль дітей в передачі вірусу до кінця не вивчена. Навіть ті діти, які хворіють безсимптомно, є переносниками інфекції. Були проведені дослідження, в результаті яких з'ясувалося, що діти з Ковід 19 найчастіше заражаються в наслідок соціальної активності, а не в шкільних класах. Тим самим, у ВООЗ впевнені, що в деяких країнах школи можуть виявитися одним з головних інструментів профілактики і контролю за вірусом.

Всесвітня організація охорони здоров'я розробила керівництво з профілактики та боротьби з коронавірусів в школах, в якій закликало уряди країн всіляко сприяти школам у наданні ресурсів для їх роботи:

  • Забезпечення гігієни рук, дихання і соціальної дистанції,
  • Розширення навчального простору,
  • Забезпечення витратними матеріалами для дезінфекції,
  • Зменшення чисельності учнів або поділ їх на групи,
  • Забезпечення медичного догляду за хворими дітьми.

Більш докладні рекомендації ВООЗ для шкіл

Гігієна використовувати маски,
мити руки,
організувати гігієнічні пости при вході в класи,
провітрювати,
розробити графік миття та обробки рук для молодших класів,
регулярно мити поверхні (дверні ручки, іграшки, столи і т.д.),
мінімізувати фізичний контакт на уроках (в т.ч. і фізкультури).
Скринінг і ведення хворих проводити політику «залишайся вдома, якщо тобі погано» для всіх учасників процесу,
щоденний скринінг температури,
обов'язковий 14-денний карантин при контакті з хворим Ковід-19,
обов'язкова ізоляція учнів (або співробітників) із симптомами зараження,
забезпечення психологічної підтримки сімей.
Дистанція збільшити відстань між столами,
забезпечити постійне перебування учнів в одному приміщенні,
встановити порядок виходу учнів з класної кімнати, розділити дітей на посменное навчання,
уникати присутності в школі старших членів сім'ї,
встановити черговість перерв для різних класів.
Дистанційне навчання підготуватися до можливого домашнього або змішаного навчання

США

У кожному штаті ситуація з відкриттям шкіл відрізняється через різну ступінь зараженості в регіоні. Рішення приймаються на місцевому рівні. Багато штатів готуються починати навчальний рік з онлайн-навчання. Ті штати, які планують відкривати школи в новому навчальному році, переймаються, в першу чергу, забезпеченням соціальної дистанції.

Так, в шкільний автобус, який вміщує в себе 54 пасажири, пускатимуть тільки 20 дітей (за умови наявності масок і проходження скринінгу). Місцева влада виділяє додаткові кошти на збільшення кількості маршрутів при перевезенні дітей. Доступ до школи для дорослих буде обмежений. Зараз держава вживає заходів щодо забезпечення кожної школи медичним працівником (в США 60% шкіл не мають медсестри).

Молодші класи будуть розділені на групи по 12 чоловік і ізольовані від контактів з іншими класами. Учні будуть сидіти по 2 особи за столом з умовою використання індивідуального шкільного приладдя. Шкільні їдальні та буфети будуть перепрофільовані. Діти будуть отримувати їжу в своїх класах. Багато уроків переносяться з класів на вулицю.

Середня та старша школа шукає можливість залишити дітей в одній аудиторії, без переходів із класу в клас. У деяких класах встановлюють перегородки. Розклад дзвінків для кожних класів буде різним. Для всіх класів забезпечать односпрямовані коридори.

Німеччина

У деяких районах Німеччини навчальний рік уже почався. Незважаючи на досить низький рівень інфікування, країна вводить суворі правила по дезінфекції приміщень. У Німеччині всіх вчителів безкоштовно тестують на наявність вірусу. Носіння масок учням і вчителям є необов'язковим. Учнів в школах поділили на групи, територію школи поділили на ділянки так, щоб всі учні взаємодіяли тільки всередині своєї групи. У разі зараження на карантин йде група, а не вся школа.

Ставлення до дистанційного навчання в деяких регіонах вкрай негативне. Його називають «цифровим навчанням» і допускають лише у вигляді повторення або в якості вправ. Такий вид навчання можливий лише в разі нестачі вчителів. Велика частина педагогів перебувають в групі високого ризику, їм буде дозволено викладати з дому. Місцева влада виділяє бюджет на покупку техніки, яку учні зможуть позичити, якщо буде необхідність, і на навчання педагогів «цифровий грамотності».

Японія

Практично всі муніципалітети в Японії ухвалили рішення скоротити літні канікули через весняний карантин. Деякі школи вирішили додати до навчальної тижня суботу.

Учні молодшої школи поділяються на групи і приходять в школу в різний час, використовують різні входи і носять маски. Деякі школи перейшли до позмінного навчання - частина дітей навчається вранці, частина після обіду.

Ізраїль

Ізраїльські школи відкрилися ще в травні. Вони працювали за індивідуальним графіком з дотриманням соціальної дистанції і носінням масок. Очевидно, що це рішення було поспішним. У країні розгорілася новий спалах епідемії. Сотні учнів, вчителів та їх родичів заразилися COVID19. Сьогодні весь світ озирається на Ізраїль з надією не допустити повторення ситуації.

Серед можливих помилок ізраїльської влади світова громадськість називає не поділ шкільного колективу на підгрупи. Класи в країні налічують близько 35 осіб. Спочатку діти вчилися в масках з відкритими вікнами. Потім батьки обурилися, назвавши таке навчання негуманним. Уряд пішов на поступки і дозволив дітям вчитися без масок, закрити вікна, щоб клас охолоджували кондиціонери. В таких умовах вірусу вистачило 4 дня, щоб проявитися.

Зараз Ізраїль готується знову відкривати школи. Тепер вони прислухаються до всіх рекомендацій ВООЗ: класи по 10-15 чоловік, з індивідуальним учителем для кожної групи і роздільними змінами, часта обробка класів, провітрювання, наявність масок у персоналу старшого віку. Спочатку в школу повернуться молодші класи, а старші школярі залишаться на домашньому навчанні.

Як бачимо, світовий досвід не настільки однозначний. Очевидно, що пандемія має довгостроковий характер, але про повне закриття шкіл не говорить жодна з держав.

У країнах, де клімат дозволяє, шкільні заняття проводилися і влітку. Діти вчилися на відкритому повітрі. У ряді країн, наприклад, Швеції, Тайваню і Нікарагуа, школи і зовсім не закривалися. Українські ж діти після такої тривалої перерви в навчанні будуть вкрай непросто звикати до навчального процесу.

У будь-якому випадку всіх нас чекає складний шлях адаптації до нових правил і, ймовірно, не найпростіший навчальний рік. Наше завдання вже зараз почати готуватися до 1 вересня. Мова йде не тільки про покупку необхідних речей, згідно зі списком. Йдеться про моральну готовність дітей дотримуватися суворих правил, які в сучасних умовах можуть в прямому сенсі врятувати їх життя. Давайте ж будемо відповідальними і зробимо все, що від нас залежить.

Бережіть себе і своїх дітей.