Новорічний дудл
УкрРус
Новорічний дудл
iPopoKids - 319 309 дитячих товарів з 91 магазина

Як підготувати дитину до школи після карантину: поради психологів і педіатрів

2020-08-13

З 1 вересня всі українські школи чекає новий освітній «експеримент» - навчання після карантину. Згідно із заявою МОН України, більшість шкіл розпочнуть новий навчальний рік у звичайному режимі. Вчителів, дітей та батьків чекає ряд нововведень, що стосуються їх безпеки, до яких також потрібно буде звикнути. Але це не основна складність.

Після 2 місяців домашнього навчання і 3 місяців літніх канікул дітям знову треба буде сісти за парти. Така велика перерва - це випробування з великої літери. Для батьків дуже важливо розуміти цей факт і допомогти дітям адаптуватися. Якщо раніше термін «адаптація до школи» стосувався лише першокласників, то в новому 2020 року допомогти повернутися в навчальний процес необхідно всім учням.

Давайте ж докладніше розберемося в ситуації, що склалася і знайдемо з неї найоптимальніший вихід.

Особливості адаптації дітей після канікул

Діти не були в школі майже півроку. За цей час вони розучилися рано вставати і довго сидіти за партою. Не тільки першокласникам і молодшим школярам доведеться допомагати адаптуватися. Старші діти теж будуть відчувати дискомфорт. Уявіть, що ви повертаєтеся на роботу після піврічного відпустки. Приблизно той самий стрес буде відчувати і ваша дитина після повернення в клас. Як же їй допомогти знову звикнути до школи?

Режим дня. Психологи переконані, що привчати дитину до дотримання шкільного режиму потрібно повільно. З кожним днем ​​укладайте малюка все раніше, поступово приводячи до часу засинання 21:00, і будите його трохи раніше, щоб привчити його до підйому о 7:00.

У перший час не змушуйте малюка відразу вставати з ліжка, дозвольте йому трохи повалятися. Після підйому неодмінно пройдіть всі етапи збору: умивання, зарядка, сніданок. Ранній сніданок, як і ранній підйом, вимагає окремого звикання. Постарайтеся готувати дитині її улюблені страви.

Найважливіше, вам буде легше допомогти малюкові звикнути до графіка, якщо й самі будете його дотримуватись.

Посидючість і увага. 45 хвилин на одному місці - це випробування для рухомого і активного школяра. Щоб йому допомогти, постарайтеся захопити дитину грою: Доміно, «Монополія», Лото, пазли, карти, в решті решт. Гра може не мати ніякого відношення до навчання. Пам'ятайте, ми формуємо посидючість. Перегляд фільму не рахується - урок навряд-чи буде таким же яскравим і захоплюючим, як серія «Людини-павука», а ваше завдання привчити школяра робити щось своїми руками, сидячи на одному місці.

Письмо. Б'ємось об заклад, ваш малюк за літо лиш пару раз тримав в руках ручку (якщо, звичайно, ви з ним не займалися). Ще б пак, зараз навіть немає необхідності писати мамі записку перед тим, як іти гуляти. Досить надіслати СМС.

Щоб позбавити його болісного звикання до писання, грайте. Є багато вправ для поліпшення моторики малюків. А зі старшими дітьми вам допоможе один фокус: запропонуйте розучити одну з подібних комбінацій і записати таке відео під музику.

Повторення. Так уже влаштований мозок, що без регулярних занять засвоєна раніше інформація забувається. Саме час почати повторювати все, що було пройдено за попередній навчальний рік. Відведіть годину в день на повторення уроків. Краще, щоб це було ранковий час до обіду. Дістаньте книги і зошити, пограйте в школу, виріште на швидкість разом з дитиною таблицю множення або на перегонки прочитайте відрізок тексту. Якщо у вас є натхнення і вільний час, придумайте квест, де завдання будуть пов'язані з торішньою навчальною програмою.

Шопінг. Важливий момент підготовки до школи - це покупка всяких речей. Як правило діти люблять брати в цьому участь. Дозвольте дитині самій вибрати забарвлення щоденника і форму пенала. Вона з радістю буде розкладати олівці по відділеннях рюкзака тим самим привчаючи себе до думки про наближення навчання.

Прощання з літом. Влаштуйте вечірку з приводу закінчення канікул. Зводить малюка в парк, влаштуйте вилазку на природу, сходіть в піцерію або приготуйте незвичайне печиво. Влаштуйте свято з приводу початку нового життя, повноого цікавих зустрічей і веселих подій. Свято допоможе малюкові не боятися майбутніх змін і бути позитивно налаштованим на навчання.

Які зміни чекають школярів у новому навчальному році

За рекомендацією головного санітарного лікаря України, в школах повинні бути вжиті заходи безпеки для запобігання поширенню вірусу. Як же зміниться навчальний процес після карантину?

  1. При вході до школи у кожного учня будуть вимірювати температуру. Подбайте про те, щоб ваш малюк приходив трохи раніше, щоб не спізнюватися на уроки через можливу черзі.
  2. Можливі зміни в розкладі дзвінків. Час початку і закінчення занять може помінятися для того, щоб уникнути стовпотворіння під час перерв.
  3. Можливе обмеження доступу в школу батьків та інших супроводжуючих дитину дорослих. Подбайте про те, щоб малюк сам впорався з підготовкою до занять, сам міг переодягнутися, перевзутися, дістати потрібні книги.
  4. У кожному класі тепер буде місце для обробки рук - навчіть свою дитину користуватися антисептиком і розкажіть про запобіжні заходи.
  5. У коридорах і їдальнею буде розмітка для того, щоб допомогти дітям дотримуватися дистанції.

У Міністерстві освіти розглядають варіант змішаного навчання, коли діти одну частину предметів будуть проходити в школі, а іншу - самостійно вдома. Це вимушений захід для того, щоб скоротити одночасне перебування дітей в школі. Вам потрібно бути готовим і до такого варіанту.

Постарайтеся підготувати свого школяра до цих змін, поясніть, з чим вони пов'язані. Розкажіть, що, тільки дотримуючись суворих правил можна уникнути зараження коронавірусом.

Як говорити з дитиною про коронавірус?

Перше правило при розмові з дитиною - чесність. При розмові з малюком важливо знайти баланс між «розповісти» і «налякати». Ваше завдання заспокоїти і заповнити прогалини у знаннях.

Бесіду варто почати з питання, що дитині відомо про коронавірус. Його відповідь допоможе вам зорієнтуватися в подальшому плані розмови. Ви зможете зрозуміти настрій дитини: вона засмучена, налякана або спокійна. А також зрозуміти, якої інформації їй бракує.

Як говорити з дітьми 6-9 років?

Діти молодшого шкільного віку дуже схильні до думки батьків. Їх може стривожити інформація про вірус, яку діти чують в розмовах або по телевізору. Постарайтеся заспокоїти малюка, переконати, що незалежно від того, захворіє він чи хтось з сім'ї чи ні, з вами всіма все буде в порядку.

Важливо донести, що багато що залежить від самої дитини. Малюкові необхідно зрозуміти, що він здатний контролювати ситуацію. Тому розкажіть йому детально, які конкретні дії допоможуть йому не заразиться коронавірусом:

  1. Часто мити руки з милом і витирати їх чистою серветкою
  2. Носити маску в людних місцях
  3. Не торкатися руками рота, носа, очей
  4. Не приймати частування без упаковки, не пити з однієї чашки
  5. Триматися на відстані мінімум 1,5 метра від інших людей
  6. Користуватися санітайзером

Дуже важливо самим батькам залишатися спокійними, тоді ваш спокій передасться дитині.

Як розмовляти про вірус з підлітками?

Канали інформації у підлітків відрізняються від дітей. Авторитетним джерелом для них є не батьки, а однолітки і інтернет. У цьому віці дитині буде недостатньо просто почути: «Все буде добре». Тінейджер обов'язково запитає: «Звідки ти знаєш?».

На допомогу вам прийдуть дані досліджень, статистика хворих, докладний опис перебігу хвороби, успіхи в розробці вакцини і багато іншого. Підготуйтеся до розмови. Не дивуйтеся, якщо ви чогось не знаєте. Це навіть добре, що ви з дитиною зможете разом знайти потрібні відповіді і обговорити їх.

Як відповідати на питання дітей про КОВІД19?

Що таке коронавірус?

Вірус COVID19 було виявлено в Китаї ще в грудні. З того часу він поширився на весь світ. Вчені та лікарі всіх країн працюють над тим, як боротися з вірусом, але вакцина досі не створена. Зате були розроблені рекомендації, як не заразитися, і способи успішного лікування цієї хвороби.

Що буде з людиною, якщо вона заразилася?

Буває так, що вірус, потрапляючи в організм людини ніяк себе не проявляє. Це називається безсимптомний перебіг хвороби. Але найчастіше цей вірус схожий на звичайний грип, коли піднімається температура, починається кашель або головний біль. Дуже важливо, щоб ти відразу ж розповів, якщо тобі стало зле, тоді ми зможемо швидко тобі допомогти.

Коронавірус небезпечний?

На жаль вірус дуже небезпечний, коли людина знаходиться поруч з хворим. Частинки вірусу важкі і не можуть літати в повітрі. Вони вилітають з організму хворого при кашлі або чханні і падають на поверхні поруч з ним. Якщо дотримуватися дистанції, вірус до тебе не дістане. Коли ми миємо руки з милом, ми змиваємо все віруси і бактерії, до яких торкалися.

Від коронавируса хтось може померти?

Зараз всі лікарі і вчені намагаються побороти вірус. Вони докладають усіх зусиль, працюють дуже старанно і важко. Але іноді у людей бувають ускладнення або інші хвороби, тоді їх організм не може впоратися з вірусом. Коли хтось знайомий помирає, нам важко прийняти цей факт. Це дуже сумно, але ми разом будемо намагатися пережити цей смуток.

Говорити про серйозні речі завжди непросто. Налаштуйтеся на доброзичливий лад, говоріть спокійно і впевнено. Ваше завдання створити атмосферу, в якій дитині буде комфортно розповісти про свої переживання, задати питання та отримати відповіді і підтримку.

Бонус

Незважаючи на складність ситуації, життя триває. Відкриття школи 1 вересня тому підтвердження. Як же уберегти свою дитину?

3 покупки, які допоможуть малюкові відчувати себе в безпеці:

  1. Санітайзер. Є спеціальні дитячі антисептики в яскравих баночках, навіть з блискітками. Вони безпечні для шкіри, легко кріпляться на ручку рюкзака і завжди під рукою.
  2. Веселі захисні маски. Купіть мінімум 5 масок на кожен навчальний день. Нехай малюкові буде приємно їх носити в людних місцях і в школі (якщо буде потрібно).
  3. Ланчбокс. Булочка без упаковки узята наспіх вимитого рукою не найбезпечніший перекус для дитини. Готуйте малюкові смачні і корисні перекуси з собою.

Безумовно COVID19 дуже небезпечний. Діти переконалися в цьому, спостерігаючи за всіма змінами в житті, які безпосередньо торкнулися і їх. Однак вашим дітям буде легше пережити стрес змін, адже ви вже підготували їх до школи, розповіли про всі карантинних зміни, відповіли на питання, пов'язані з вірусом, заспокоїли і забезпечили засобами для безпечного відвідування школи.

Можете бути впевненими, що ваша дитина зможе спокійно, без страху, тривоги і зайвих хвилювань повернутися за парту.

Здоров'я вам і вашим дітям, ваш IpopoKiDS.