Новорічний дудл
УкрРус
Новорічний дудл
iPopoKids - 319 309 дитячих товарів з 91 магазина

Чи підуть українські діти до школи у 2020 році

2020-07-31

У той час як всеукраїнський карантин через пандемію COVID-19 офіційно продовжено до 31 серпня, українських батьків все більше турбує питання, чи підуть діти до школи 1 вересня. Коронавірус ще не відступив. Чи варто сподіватися, що діти все ж підуть у школу або потрібно готуватися до домашнього навчання?

Як підказав досвід, до дистанційної форми навчання в умовах карантину не готовий ніхто: ні школи, ні учні, ні батьки. І справа навіть не у відсутності самодисципліни у дітей і неготовності батьків долучатися до процесу. Школа - це ж не тільки уроки, це спілкування з однолітками і контакт з учителем, в решті решт, це можливість батьків ходити на роботу. А цього ніяк не отримати в умовах ізоляції.

Особливо хвилюються батьки майбутніх першокласників. Вони сумніваються, що в умовах домашнього навчання їх діти зможуть повною мірою відчути себе школярами. Як відомо, програма першого класу цілком налаштована на адаптацію учня до нового середовища і нового виду діяльності так, щоб у другому класі він уже був готовий влитися у навчальний процес.

Ми зібрали для вас повну на даний момент інформацію на тему «школа 2020 коронавірус» і готові з вами поділитися.

Що кажуть офіційні джерела?

У Міністерстві освіти запевняють, що діти підуть в школу у вересні, коронавірус не стане перешкодою початку навчального року. При цьому МОН розглядає три можливих варіанти розвитку подій:

  1. Навчальні заклади працюють у звичному режимі. Для цього рівень захворюваності в регіоні повинен бути низьким.
  2. Діти будуть навчатися дистанційно. До цього заходу чиновники пристануть лише в разі високого рівня захворюваності коронавірусів.
  3. Шкільне навчання буде чергуватися з домашнім. Такий варіант у міністерстві називають найвірогіднішим.

У Міністерстві охорони здоров'я дотримуються тієї ж лінії. З 1 серпня всі регіони України будуть поділені на кольори відповідно до рівня епідеміологічної ситуації. На визначення кольору будуть впливати дані, які будуть автоматично оброблятися спеціальним алгоритмом. Серед показників, які будуть враховуватися, - середня кількість проведених тестів, кількість позитивних результатів, кількість госпіталізованих хворих, показник динаміки зростання і т.д.

Так, Україна буде умовно ділиться на 4 кольори: зелений, жовтий, помаранчевий і червоний, де червоний - це колір регіону з дуже високою кількістю хворих COVID-19, а зелений, відповідно, з низьким. У регіонах з зеленим рівнем діти будуть відвідувати школу у звичайному режимі, а школярів з «червоних» регіонів чекає дистанційна освіта. У регіонах з «жовтим» і «помаранчевим» рівнем захворюваності пропонується ввести так звану змішану форму, коли шкільне і домашнє навчання будуть чергуватися.

Обмеження в залежності від кольору регіону

У МОЗ розробили перелік обмежень, які будуть вводитися в регіонах того чи іншого кольору в залежності від епідеміологічної ситуації. Які ж заборони нас очікують в залежності від кольору регіону?

Червоний:

  • Забороняється користуватися громадським транспортом
  • Закриваються навчальні заклади
  • Припиняють роботу кафе, ресторани і ТРЦ.

Помаранчевий:

  • Забороняється робота місць розміщення туристів, крім готелів
  • Забороняється робота розважальних закладів у нічний час
  • Припиняються планові госпіталізації
  • Закриваються спортзали і установи культури

Жовтий:

  • Забороняється відвідувати установи соцзахисту для людей похилого віку, крім кризових центрів.

Зелений:

  • Не можна перебувати без маски в багатолюдних місцях
  • Масові заходи проводяться за умови 1 людина на 5м2
  • Перевезення пасажирів за кількістю сидячих місць
  • Заповнюваність кінотеатрів не більше 50%.

Крім того, в міністерстві додали, що місцева влада зможе доповнювати списки обмежень в рамках власних повноважень.

Карантинні обмеження для шкіл

На даний момент немає точних інструкцій, які б регламентували відвідування шкіл в умовах пандемії. Яким чином буде організовано дотримання дистанції? Чи потрібно на уроках сидіти в масці?

Міністерство охорони здоров'я прописав загальні рекомендації, як повинні працювати школи в зв'язку з коронавірусом:

  • обов'язковий щоденний температурний скринінг всіх працівників школи;
  • перед входом у школу замірювання температури всіх учнів;
  • якщо температура вище 37,2, співробітники і учні до школи не допускаються;
  • батьки, які супроводжують дітей, заходять до школи тільки в масках;
  • обов'язкова наявність і використання антисептиків.

Серед обмежень для шкіл в «помаранчевих» і «жовтих» регіонах, виділяють наступні:

  • скасування масових заходів
  • обов'язкове дотримання дистанції
  • використання індивідуальних засобів захисту
  • віковий поділ школярів на потоки
  • проведення деяких занять на свіжому повітрі
  • переведення дітей із групи ризику на домашнє навчання

У разі необхідності можливий перехід до комбінованого навчання, при якому частина предметів буде викладатися в школі, частина - для домашнього навчання.

У чому небезпека коронавируса для школярів?

Як відомо, коронавірус або COVID-19 - це інфекційне захворювання, викликане вірусом. В Україні щодня виявляється близько 1000 заражених цією хворобою. На початку епідемії вважалося, що діти не схильні до інфікування, проте статистика говорить про зворотне. Тільки в нашій країні за період пандемії коронавірус виявили у 4 тисяч дітей.

До найочевидніших симптомів COVID-19 відносять підвищення температури тіла, сухий кашель, утруднене дихання і втома. Серед інших симптомів - втрата смаку та нюху, біль у горлі, м'язах і суглобах, головний біль, діарея. При появі цих симптомів у вас або у дитини слід терміново звернутися до сімейного лікаря.

Більшість дітей переносять хворобу без ускладнень. Якщо малюк не має хронічних захворювань: діабет, захворювання серця і легенів, рак, велика ймовірність, що в разі зараження він зможе побороти вірус без госпіталізації.

Уся справа в тому, що у дітей, особливо школярів, у крові підвищений рівень антитіл через те, що вони частіше за інших зустрічаються з різними інфекціями. Є гіпотеза, що організм дитини сильніше реагує на вірус, який до нього потрапив (різкою високою температурою), чим локалізує вірус на поверхні і вбиває, не даючи можливості заподіяти більшої шкоди організму.

Як відомо, інфекція передається через краплі, які поширює хвора людина при чханні і кашлі. Вилітаючи з інфікованої людини, вірус не може довго перебувати в повітрі, він осідає на поверхнях в радіусі 1 метра від джерела. Будь-яка людина, який торкнеться цих поверхонь протягом 72 годин, зможе заразитися, перенісши вірус на слизову: рот, ніс, очі.

Дуже важливо, щоб діти розуміли, чим небезпечний коронавірус. В українських школах напевно будуть приділяти цьому увагу, але і батькам варто подбати про безпеку своєї дитини.

Як підготувати дитину?

Усі без винятку батьки сподівалися, що пройде коронавірус, коли діти підуть в школу, але цього не сталося. Нам всім доведеться дотримуватися строгих правил на роботі, в побуті і в навчанні. Перше, на чому акцентують увагу психологи, не залякуйте свою дитину «страшилками» про злий вірус. Школа сама по собі стрес для неї. Вам потрібно спокійно і дохідливо розповісти малюкові про відповідальність і про те, як він може вберегти себе від будь-яких хвороб, в тому числі і від COVID-19.

Дотримуватися дистанції

Навчіть школяра, коли він буде відвідувати їдальню або йти по шкільному коридорі, постаратися бути на відстані 1 метра від інших людей, особливо тих, хто кашляє або чхає. Так як просторове мислення у дітей ще погано розвинене, постарайтеся знайти вдома якомога більше предметів довжиною в метр, і запропонуйте дитині уявити між ним і іншою людиною цей предмет, наприклад, плюшевого ведмедя або комод.

Мити руки

Якщо ви ще не навчили малюка часто мити руки, вам слід терміново цим зайнятися. Важливо, щоб у дитини до школи виробилася звичка мити руки і обробляти їх після того, як він торкатиметься грошей, дверної ручки тощо. Це дуже корисна звичка, вона не буде зайвою ні тоді, коли діти підуть в школу після карантину, ні в дорослому житті.

Не торкатися обличчя

Цей навик доведеться дуже до речі і поза карантину. Чого тільки варта дитяча звичка гризти ручку, олівець або навіть нігті. Це ж просто рай для поширення різноманітних бактерій і вірусів. Варто вже зараз відучувати малюка від цієї шкідливої ​​звички. Зверніть увагу, чи торкається дитина свого обличчя. З якої причини? Можливо їй заважають волосся? У вас є час продумати нову зачіску.

Носити захисну маску

Постарайтеся підготувати школяра до того, що носити маску в громадських місцях, в транспорті і магазині це нормально. Купіть йому кілька яскравих багаторазових масок відповідного розміру. Регулярно періть і пропрасовуйте їх, стежте, щоб маска завжди була у малюка під рукою. Швидше за все носіння масок в класі не знадобиться, і вже тим більше не будуть їх носити діти в школу після коронавируса, але зараз цей простий засіб захисту є дуже важливим.

Користуватися антисептиком


У рекомендаціях МОЗ написано, що школи повинні бути оснащені антисептичними засобами, але їх використання повинно бути строго під контролем дорослого. Швидше за все, школярі матимуть свої санітайзери, добре, якщо діти будуть знати про правила їх використання. Розкажіть про небезпеку потрапляння таких засобів в очі, рот, покажіть, як правильно обробляти руки або предмети постійного користування.

Школа - готовність №1

Очевидно, що, незважаючи на коронавірус, школа 2020 відбудеться. Кінець літа - це сезон шкільних покупок. Ми запитали у продавців дитячих товарів, як просувається підготовка на 1 вересня в українських батьків.

«У цьому році батьки зайняли вичікувальну позицію, всі чекають остаточних рішень в питанні« коронавірус школа 1 вересня ». До стандартного батьківського списку: рюкзак-канцтовари-одяг додалися планшети і комп'ютери. Багато готуються до домашнього навчання », - повідомили в маркетплейсе дитячих товарів IpopoKiDS.ua

Якщо ви переживаєте, що витратите гроші на рюкзак, який не знадобиться через те, що ваш регіон виявиться «червоним», відкладіть його покупку. Почніть підготовку з товарів, які стануть в нагоді вашому школяру в будь-якому випадку - канцелярія, одяг і взуття. Про всяк випадок приготуйтеся до домашнього навчання - перевірте чи готове робоче місце вашого учня, подумайте про покупку гаджетів.

Якщо ви з тих, хто робить все в останній момент, стресів вам не уникнути. Якщо ж ви фанат планування, то серпень - це ваш час. Насолоджуйтеся підготовкою до школи, продумайте всі можливі варіанти, і тоді ви зможете легко і з задоволенням зробити крок у новий навчальний рік пліч о пліч зі своєю дитиною.

Нехай ваші діти завжди будуть здорові!