Новорічний дудл
УкрРус
Новорічний дудл
iPopoKids - 319 309 дитячих товарів з 91 магазина

Як вибрати рюкзак для першокласника? Кращі моделі 2020 року

16.07.2020 5.0 / 5

Мало хто бачить зв'язок між хорошим портфелем і успішним навчанням. Проте він існує. У той час коли носка поганої сумки призводить до головного болю і напруги в спині. Як результат псується постава і розвивається сколіоз. 

Ми розкажемо, як вибрати і купити хороший шкільний рюкзак, навчимо розбиратися в якості виробів, щоб малюк приходив додому з п'ятірками, а не зі скаргами. Поговоримо про міцність, безпеку, правильну примірку. Покажемо кращі моделі і поділимося порадами по грамотному догляду.

Що вибрати: ранець, рюкзак або портфель?

Батькам, які відправляють на навчання вже не первістка набагато легше вибрати сумку для шкільного приладдя. Вони вже пройшли цей етап і можуть відрізнити рюкзак від ранця, а ранець від портфеля. Щоб знати, як вибрати шкільний рюкзак для початку потрібно розбиратися в улаштуванні на базовому рівні.

У деяких навчальних закладах підручники з зошитами залишаються в класі. В такому випадку учням не потрібно їх носити з собою. Тоді можна вибрати безформний шкільний портфель на одній лямці. Тільки з урахуванням того, що він буде важити менше 1 кг.

Рюкзак для першокласника

Перший клас - це нове середовище для дітей, чим швидше вони адаптуються тим краще. Рюкзак у школу рекомендують носити в 11-16 років. Він місткий і тому підліткам зручно закидати все в один відділ і носити його на одній лямці.

Їх хребет вже сформувався, і ніяких загроз таке носіння не принесе. А ось ті, хто тільки прийшов навчатися ризикують зіпсувати поставу. Або умудриться втратити в безформною сумці потрібні речі. Відсутність жорсткого каркаса підвищує ризик, що ваш відмінник буде приходити додому з зім'ятими зошитами.

Портфель для школи

Портфель шкільний - це сумка для носіння в руці. Такі можна побачити у листонош, офісних працівників і бізнесменів. Зазвичай в комплекті йде знімний ремінь, щоб носити його на одному плечі.

Не рекомендується медиками для першокласників, тому що навантаження розподіляється нерівномірно, що призводить до зміщення хребців. Вага підручників буде тиснути переважно в одну сторону, за рахунок цього портфель для першокласника буде здаватися важчим, ніж він є.

Ранці для першокласників

У початковій школі діти дуже забіякуваті, активні і самі собі на умі. Їм ще тільки належить навчитися дисципліни і порядку. Тому не дивно, що шкільний рюкзак для першокласника за навчальний рік проходить вогонь, воду і мідні труби.

Діти їх кидають, штовхають - в загалі, використовують замість м'яча. Через це мнуться книги, рвуться зошити і ламаються ручки. Щоб зберегти внутрішній вміст в цілості й схоронності вибирайте ранець.

Він має жорсткий каркас - навіть при великому бажанні його буде важко «вбити». Є ймовірність, що він прослужить і на другий навчальний рік, за умови, якщо учень з нього не виросте.
 

На що звертати увагу при виборі?

Щоб купити шкільний рюкзак для дитини, потрібно звертати увагу не тільки на ціну. В іншому випадку ви ризикуєте викинути гроші і вже через кілька місяців знову купувати новий. Не всі витримують випробування школою, тому будьте уважні в таких речах як:

  • вага / розмір;
  • міцність матеріалу;
  • якість / форма лямок і ручок;
  • кількість кишень / відділень;
  • безпека для хребта;
  • безпека для малюка.

Нижче ми розкриємо кожен критерій докладніше, щоб ви знали, який ранець краще купити дитині в школу. Вивчіть стандарти ГОСТ, щоб на базовому рівні навчитися відрізняти хорошу річ від поганої.

Стандарти ГОСТ:

  • Маса порожнього портфеля не повинна бути більше 1 кг.
  • Спинка має бути формостійка (тобто мати жорсткий каркас).
  • На етикетці обов'язкове маркування з віком учня.
  • Довжина ременів повинна регулюватися по довжині.
  • Обов'язкові елементи з контрастних відтінків зі світловідбивними деталями.

Вага та розмір

Ранець для першокласника, з усіма речами повинен важити не більше 10% від маси дитини. У порожньому вигляді це приблизно становить 800 гр. З урахуванням підручників, зошитів і канцелярських товарів вага буде близько 2-3 кілограм. Потрібно орієнтуватися на комплекцію малюка.

Не купуйте рюкзак на виріст. Багато батьків керуються тим, що не доведеться брати на другий рік. Але це може стати фатальною помилкою. Як мінімум до наступного року він може не дотянути. Як максимум така економія виллється виправленням хребта.

Таблиця параметрів на зростання 110-130 см і вага 20-28 кг.

Вага порожнього ранця 500-700
Вага наповненого книгами 2,2 кг
Висота спинки 30-38 см
Висота передньої стінки 22-26 см
Ширина ранця 6-10 см
Ширина лямок ременя 4-6 см
Ширина лямок зверху 3,5-4 см
Ширина лямок знизу 2,2-5 см
Довжина плечового ременя 60-70 см
Об `єм від 10 літрів

Міцність матеріалу


Вся фурнітура повинна бути металева в крайньому випадку з пластика високої якості. Замок повинен швидко ковзати по блискавки не зажевивая тканину. Нехай дитина самостійно пробує відкривати і закривати всі засувки і замки 一 допомагайте йому.

Дно має бути твердим, щоб тканина не провисала і вага не тиснув на поперек. Спробуйте здавити дно, якщо не виходить, то сміливо беріть. Найміцніші мають укріплені кути біля основи. Не страшно, навіть якщо він впаде вниз по сходах.

Ортопедичний рюкзак для першокласника


Якщо дитині далеко добиратися до школи або ви переживаєте, що йому буде важко, вибирайте ранці з ортопедичною спинкою. Вона повинна бути жорсткою, але з м'якими рельєфними вставками у вигляді літери «X». Таким чином, вона вирівнює хребці, які не давлячи на тіло при перенесенні. Допомагає в профілактиці сколіозу. Вага буде рівномірно розподілений на спину, підтримуючи правильну поставу.

Зліва жорстка конструкція, праворуч безформна

У таких портфелях виключена можливість того, що в спину дитини будуть врізатися гострі предмети, наприклад: куточки книг і папок з праці. Ще з плюсів - якщо його поставити, то він не впаде на відміну від аморфного рюкзака. З нього буде зручно діставати потрібні речі і також зручно складати назад.

Тканина

Види матеріалу: переваги і недоліки.

  Поліестер Нейлон Натуральна шкіра Шкірозамінник
Водонепроникність + + + -
Захист від ультрафіолету + + + -
Невелика вага + + - +
Збереження форми + + + -
Захист від вигорання + - + -
Вентиляція + - - -
Вартість + + - +

Погодні умови ніхто не відміняв. Навесні і восени в будь-який момент може піти дощ, а взимку сніг. Трапляються більш тривіальні речі: пролита сік або падіння портфеля в калюжу. Тому важливо вибирати водонепроникний матеріал.

Шкірозамінник

Зовнішній вигляд може зіпсуватися вже через тиждень при носінні. Справа не в акуратності учня, а в дії сонця. Недобросовісні виробники випускають рюкзаки з яскравим дизайном, але зовсім не замислюються про якість тканини. Такий матеріал буде швидко вигоряти під впливом ультрафіолетових променів.

Не перевантажуйте учня, чим легший портфель тим більше у дитини інтересу до навчання. Незвичному до таких фізичних навантажень малюку буде важко, якщо вага буде більшлю за 2,5 кг.

Якщо сумка не матиме твердого внутрішнього каркаса з жорстким дном, то вона буде безформною. Навантаження буде розподілена на тіло нерівномірно, що може привести до сколіозу. Сам матеріал може втрачати форму при пранні та чищення, що сильно позначиться на зовнішньому вигляді. Матеріал повинен бути міцним.

Ще одна поширена проблема неприємний запах і підвищена вологість всередині. Все від недостатньої циркуляції повітря. Через це розвивається мікрофлора, яка може викликати грибок. Внутрішня вентиляція так само важлива, як і водонепроникність.

За виробами з синтетичної тканини легко доглядати. Ідеальний матеріал для ранця 一 це поліестер, хороший 一 нейлон. Натуральна шкіра більш міцна і красива, але така покупка вийде дорожче. Не рекомендуються купувати портфель зі шкірозамінника або клейончатій тканини. Вони не пропускають повітря, швидко втрачають привабливий вигляд, а також швидко рвуться.

Поліестер

Лямки

Від них залежить 一 чи буде дитині зручно одягати і знімати шкільний ранець без сторонньої допомоги. Для цього їх ширина повинна бути не менше 4-5 см. Перевірте, щоб щільний матеріал був прошитий кілька разів. Вузькі лямки будуть в'їдатися в шкіру, натираючи її. А з широкими навряд чи малюк зможе самостійно його надіти.

Необов'язково щоб лямки були прямі. Краще якщо вони нагадують букву «S» і додатково мають спереду ремінці для застібання. Завдяки їм рюкзак першокласника буде прилягати по формі спини не зміщуючись. Як би по шляху дитина ні бігав і ні стрибав, навантаження буде рівномірне, а хребет здоровий.

ВАЖЛИВО! Відмовтеся від покупки, якщо немає регулювання довжини.

Відділення, відсіки, кишені

Рюкзак для першокласника не кращий варіант тому що він має один великий відділ. Це незручно для дитини, яка тільки-но пішла у перший клас. Краще ранець з декількома порожнинами і дрібними кишенями. Так малюк буде привчатися грамотно організувати простір, а не звалювати до загальної купи.

Досить двох головних відділень - одного великого для книг, папок А4 і другое трохи менший для зошитів, пенала і ланч боксу. Якщо буде багато відсіків, то учень ризикує забути, що і куди він поклав.

Наявність внутрішніх і зовнішніх кишень обов'язкова. Всередині можна складати гроші на обід, гаджети, інші дрібниці. Зовнішні кишені з боків повинні бути відкритими на тугий гумці, для перенесення води або інших напоїв. Є моделі, які передбачають всередині карабін для ключів, щоб їх не загубити.

Аксесуари

Важливо, щоб була присутня ручка. Потрібна вона більше для самих батьків. Дітям не рекомендується тягати портфель в одній руці. Якщо ви особисто відводите ваше чадо в школу і забираєте його, то її наявність зробить вам послугу.

Не плутайте петлю для підвішування з ручкою. Виступ для підвішування до парти пришитий до задньої частини ранця, а ручка для перенесення розташована на верхній. Якщо ручка обов'язкова для комфорту батьків при перенесенні, то наявність петлі мало як вплине на зручність.

Виробники додатково до комплектації додають мішок для змінного взуття / спортивної форми, пенал, термос або щось з канцелярії.

Світловідбивачі

Навіть якщо ви привозите першокласника до школи на машині, а потім забираєте його, це ще не означає, що світловідбивачі вам не потрібні. На рюкзаках учнів молодшої школи вони повинні бути, по ГОСТу. Светоотражательниє елементи повинні перебувати на лямках, бічних кишенях, лицьової частини. Чим більше тим краще.

За статистикою нашивки знижують ймовірність збити переходу в 6,5 раз. Водії помітять світловідбивачі на відстані 150 метрів, замість звичних 30 метрів, незалежно від погодних умов і часу доби. У дизайні також повинні використовуватися флуоресцентні елементи - так малюк буде помітніше днем.

Примірка

Перед приміркою відразу наповніть ранець канцелярськими товарами та книгами. Дозвольте дитині самостійно його надіти і зняти. Не покладайтеся на його самозвіт, адже майбутній першокласник може сказати, що йому зручно, тільки тому, що йому сподобався дизайн. Є об'єктивні критерії, за якими можна визначити, чи буде йому комфортно.

Зверніть увагу на те, щоб ширина сумки дорівнювала ширині плечей, а край дорівнює висоті плечей. Якщо ви купуєте рюкзак ортопедичний для першокласника, то нижня опукла виїмка повинна ідеально лягає на поперек, повторюючи її форму. Застебніть всі засувки, якщо вони є. Ідеально прилягає до спини? Відмінно 一 значить буде комфортно.

Кращий рюкзак шкільний для першокласника

Топ-6 найпопулярніших моделей для учнів з короткою характеристикою:

Як доглядати за шкільним рюкзаком?

Будемо чесними, в початковій школі діти не найакуратніші. Вони приходять з брудними манжетами та забрудненій формою. Рюкзаки теж не уникають такої долі. Діти можуть недоесть печиво або яблуко і закинути все в відділ із зошитами і книгами. Тому як зсередини, так і зовні потрібно догляд.

Віддайте перевагу ранців з гумовим дном. Витягнувши все шкільне приладдя, ви можете просто протерти зсередини антисептичної вологою серветкою. Якщо помітили пляму, сліди від чорнила відразу візьміться за чистку. Є ймовірність, що застаріла пляма просто не виведеться.

Досить господарського мила або звичайного миючого засобу. Якщо ви зупинили вибір на водонепроникному матеріалі, то купіть водовідштовхувальний спрей. Він продається в магазинах для туристичного спорядження. Обробка зажадає двох хвилин, один раз в тиждень.

Пластикові блискавки чистіть зубною щіткою. Так підтримувати первісний вигляд буде легше. Уникайте мазких відтінків тканини: пастельних, бежеві, білих. На їх догляд ви витратите багато невиправданого часу.

Прання та сушка

Спочатку спустошуємо внутрішні простір і зовнішні кишені. Помітні плями обробляємо рідким засобом для виведення плям і зачищаємо щіткою від центру до краю. Режим прання ставимо делікатний, температуру не вище 40 градусів. Функції віджиму відключаємо.

Як випрати рюкзак в пральній машині, щоб він не деформувався? Перед пранням наповніть все кишені поролоном, це не дозволить тканини приймати іншу форму.

Як випрати шкільний рюкзак з твердим каркасом? Тільки вручну. Швидше за все, він навіть не влізе в пральний барабан машинки. Наберіть в таз теплу воду, додайте миючий засіб і замочіть на півгодини. Потім виперіть за допомогою щітки. Випрану річ промокніть сухим рушником і залиште сушитися при кімнатній температурі.

Увага обережно! Що не можна робити.

  • Найчастіше в якості матеріалу використовується нейлон або поліестер. Чи не виводьте плями з допомогою бензину або ацетону. Вони зіпсують тканину, яку буде неможливо відновити.
  • Засіб яким ви перете річ, мабуть, без відбілюючого ефекту.
  • Ставити на режим віджиму заборонено. Матеріал не повинен перекручуватися.
  • Чи не гладьте тканину праскою.
  • Уникайте сушки біля вогню, батареї і під прямими сонячними променями. Матеріал повинен висохнути самостійно

Як вибрати рюкзак в школу для першокласника?

Пам'ятайте, від вибору залежить, яке у першокласники складеться враження про школу і навчання в цілому. Не нехтуйте рекомендаціями медиків - дотримуйтеся встановлених стандартів.

Основні тези статті:

  • обов'язкова наявність ортопедичної спинки;
  • вага не перевищує 1 кг у порожньому вигляді;
  • з трьох сторін вшиті світловідбиваючі елементи;
  • ремені з лямками регулюються по довжині і мають спереду застібку для фіксації;
  • тканина водовідштовхувальна;
  • повноцінна циркуляція повітря всередині;
  • всі замки з кишенями дитині легко відкривати самостійно;
  • кути укріплені, без гострих виступів і відколів;
  • внутрішні відділення місткі, діставати предмети з них комфортно;
  • дно тверде, що не просідає.


Щасливого першого вересня і відмінних оцінок!