Новорічний дудл
УкрРус
Новорічний дудл
iPopoKids - 319 309 дитячих товарів з 91 магазина

Як вибрати дитячий ланч бокс? Плюси і мінуси контейнерів

19.08.2020 5.0 / 5

Ланч бокс - це багатофункціональний, герметичний контейнер для їжі і напоїв. З ним можна харчуватися домашньої їжею незалежно від того де знаходишся. Найбільше аксесуар використовують школярі, студенти і ті хто любить корисно поїсти за межами будинку. Перед покупкою треба звернути увагу на розмір, матеріал, герметичність. Що б визначитися з відповіддю на питання "як вибрати ланч бокс дитячий", важливо, визначитися з метою: для чого і для якої їжі вам потрібен контейнер.

Які бувають харчові ємності

Моделей багато, через це складно вибрати щось конкретне. На вигляд вони можуть здаватися однаковими, але мати різний дизайн. Але все куди складніше. При виготовленні використовуються різні матеріали і переваги у кожного свої. Є окрема категорія дитячих кейсів, але спиратися тільки на цей критерій не варто. Харчовий контейнер повинен зберігати свіжість і властивості продуктів.

  1. Ланч бокс з підігрівом Німеччина ー електричні. Розігрівають їжу від мережі прямо всередині ємності. В середньому на розігрів йде 20-30 хвилин.
  2. Одноразові. Гарні для пікніків, поїздок в поїзді. Призначені для разового прийому їжі. Виготовляються з поліестеру.
  3. Складено. Принцип гармошки - розмір відділення може змінюватися в залежності від кількості їжі. Після перекусу його можна скласти, тим самим в сумці він займає мало місця. У порожньому вигляді товщина може бути не більше 5 см.
  4. З секціями. Незалежні один від одного відділення для перших і других страв. У комплекті може йти ланч бокс термос, соусниця, дрібні кишеньки, місце для виделки.
  5. Багатоярусні. Розділені на секції у вертикальному положенні. Займають багато простору, але можуть відстібатися один від одного. Закріплюються між собою спеціальним ремінцем, який фіксує положення і не дозволяє їм звалюватися.
  6. Охолоджуючий. Ємність має спеціальну рідину всередині, яка охолоджує продукти. Не страшно якщо ви зібрали ввечері перекус і забули на ніч поставити його в холодильник. Продукти залишаться в ньому свіжими при довгому перебуванні в кімнатній температурі.

Міцність матеріалу

Кожен матеріал, який використовується для виготовлення кейсів має свої недоліки і переваги. Основні вимоги: матеріал не повинен змінювати свою форму при високих температурах, а якість їжі повинна зберігатися від 6-7 годин. По можливості він повинен бути стійкий до механічних пошкоджень і мати щільно прилягаючу кришку.

  • Металевий. Прослужить кілька років. Робиться з нержавіючої сталі, тому не схильний до корозії. Не деформується при високих температурах. Якщо ви зберете гарячий обід в металевий бокс о сьомій ранку, то він збереже свою температуру до трьох годин дня. З мінусів - відчутна вага.
  • Скляний ланч бокс купити вигідно. Він міцний, тріщина може піти тільки якщо цілеспрямовано кинути його об підлогу. Легкий в чищенні - досить помити миючим засобом. Практичний - з часом скло не вбирає запаху продуктів. Скло дозволяє готувати і розігрівати їжу в мікрохвильовці. Екологічно чистий матеріал. Не зберігати в холодильнику.

  • Пластмасовий. Герметичний, легкий, невибагливий у догляді. Якщо купуєте пластмасовий кейс, то подивіться, чи можна його використовувати для гарячих продуктів і чи призначений він для розігріву в мікрохвильовій печі.

  • Кераміка. Може тріснути від сильного удару. Як і металевий, підтримує тепло. І такий же екологічно чистий, як скляний. Не виносить високого перепаду температури.

  • Силікон. Герметичний не поєднує запахи всередині ємності.

    Таблиця переваг і недоліків матеріалу

  Пластик Метал Скло Силікон Кераміка
Легкість + - - + -
Герметичність + + + + +
Довговічність - + + - +
Легкість догляду - - + + +
Доступність + - + + -
Утримання температури - + - - +

Безпека

Ланч бокс для дитини повинен бути екологічно чистим, без вмісту смол, токсинів, хімікатів. Щоб зрозуміти, чи безпечний той чи інший кейс дивіться на маркування. На ньому має бути знак, що позначає токсичність матеріалу - трикутний червоний або зелений знак з цифрою всередині. З семи видів пластику ー безпечний контейнер з цифрою 5 в трикутнику. Він з поліпропілену, стійкий до високих температур на відміну від інших видів пластику.

Харчова пластикова ємність для дітей не повинна містити бісфенолу-А. Його наявність говорить, що пластик не є харчовим і небезпечний для здоров'я.

Як вибрати кришку

Герметична кришка потрібна не тільки для того, щоб страви не розливалися і не бруднили портфель. А ще й тому, щоб їжа в ємності не вбирала інші запахи від продуктів. А також при герметичній кришці з рюкзака дитини на весь класу не буде вириватися запах обіду.

Тому вона повинна бути прогумована, щоб повністю прилягати до контейнера. Для фіксації повинні бути засувки. Дитина без зусиль, самостійно повинна їх відкривати і закривати.

Розмір

Розміри дитячого боксу йдуть від 400 мл до 2 літрів. Для тих хто вчитися в початкових класах ширина ємності не повинна бути більше 10 см. Тому що обід просто не поміститися в ранець. Немає єдиного стандарту ー спирайтеся при покупці на апетит дитини. А також на те, що ви будете їй давати в якості перекусу.

Якщо це будуть просто бутерброди, печиво і цукерки, то внутрішнього обсягу в 500 мл буде досить. А ось уже посуд для комплексного обіду з двох-трьох страв буде більше, але все-таки буде обмежуватися розмірами рюкзака. Спочатку купіть рюкзак, а потім вже ланч бокс.

Форма

Моделі контейнерів можуть мати різну форму. Ланч бокс може бути класичним квадратним, прямокутним і круглим. Якщо вже при виборі ви розпланували раціон, то буде легше вибрати форму.

Дитина може захотіти контейнер у формі ягоди, фрукта або героя мультфільму. Не варто відмовляти в примхи учневі, якщо внутрішнє відділення вміщають потрібні продукти харчування. Тут важливо простежити за тим, щоб посуд не деформувала рюкзак.

Стиль

Цікаві в плані дизайну варіанти з нержавіючої сталі і кераміки. Часто на них роблять яскраві розписи. Але стиль контейнера повинні вибирати не батьки, а діти. Якщо батьки самі приймуть рішення щодо вибору ланч боксу, то можливо дитина і зовсім не буде з нього їсти, боячись що її засміють однокласники. Або вона буде харчуватися чіпсами і газованою водою тільки б не діставати не любимий аксесуар, а їжу викидатиме. На крайній випадок можна зупинитися на однотонному забарвленням.

Додаткові функції. Відсіки і кишені

Ланч бокс купити Харків з комплектацією: соусниці, столові прилади, термос. Додаткові прибори не займають те місце, де буде знаходитися їжа. Соусниця має окреме місце в секції. Столові прибори часто прикріплені до зовнішньої поверхні або кришки контейнера. Термос йде окремо, тож при необхідності його можна брати з собою.

Ручка обов'язкова не тільки на металевих ланч боксах і на тих, що призначені для гарячих страв. Зовнішній корпус може нагрітися і обпекти руки школяра. А також ручка - зручний спосіб перенесення. Ризик того, що учень упустить їжу, мінімальний при її наявності.

Основні види

Харчові контейнери розрізняються як за матеріалами, так і за призначенням під певні продукти. Є ланч бокс «бутербродница» тільки для сухих продуктів, а також є для гарячих. Існують універсальні варіанти, в яких можна класти салати, супи і бутерброди.

Для бутербродів і сухих перекусів

Відрізняється компактною формою. Крім бутербродів і сендвічів, туди можна покласти горіхи, печиво, вафлі, шоколадні батончики. Не підходить для рідкої їжі через малий обсяг і негерметичні кришки. Ідеальний варіант для дітей, якщо в школу потрібен легкий перекус.

Для гарячих страв

Вимога для контейнера під рідкі страви ー це наявність герметичної кришки. Вона повинна щільно прилягати і утримувати температуру. За обсягом бокс для перших страв більше 500 мл. Додатково в комплекті до нього можуть йти столові побри і термос. Якщо посуд металевий або керамічний, то тепло буде зберігатися саме по собі. Якщо ні, то знадобитися термосумка або підключення до мережі для підігріву.

Термосумки або терморюкзакі

Є термосумки для сімейних вилазок і пікніків. Для школи така не підійде через великий обсяг і габарити. Дитяча термосумка красивий і корисний аксесуар. На вигляд вона нагадує маленький портфель. Це зручно, тому що дитині не потрібно класти їжу разом зі шкільним приладдям. Тим самим ранець буде важити менше.

Ланч бокс купити Дніпро ー зберігає як низьку температуру, так і високу. Має всередині прошарок на основі пористого матеріалу або алюмінієвої фольги. Тому не обов'язково купувати ланчбокс з безліччю секцій. Можна взяти кілька харчових контейнерів, але для різних продуктів харчування. Наприклад, окремо для йогурту, окремо для гарячого супу.

Додатково в комплектації можуть йти охолоджуючі гелеві пакети. Термосумка не вимагає спеціально догляду, досить прання і сушіння. На ній обов'язково наявність світловідбивних елементів для безпечного переходу на дорозі.

З підігрівом від електроенергії

Перевірте довжину шнура, зазвичай вони короткі. При відсутності вимикача ланч бокс з підігрівом втрачає сенс. Дізнайтеся, чи зможе дитина розігрівати їжу в школі. Якщо ні, то не купуйте електричну модель. З мінусів: в наявності немає таймера і терморегулятора.

Якщо дитина ще маленька, то кожен день крім обіду, їй треба давати рекомендацію, скільки часу вона повинна розігрівати їжу. Перш ніж підключати контейнер до мережі, потрібно витягнути з нього продукти, які не вимагають підігріву. Як тільки їжа розігріється, потрібно відключити кабель від електроживлення.

Не можна вживати їжу з підключеним до мережі контейнером. Не купуйте дешевий ланч бокс з підігрівом, адже скоріше за все замість смачної домашньої їжі ви відчуєте неприємний запах пластика.

Вакуумний ланч бокс

Вакуумний контейнер зберігає свіжість продуктів на довгий час. Він має спеціальний клапан, за допомогою якого можна контролювати надходження повітря всередину. Після того як ємність заповнена, потрібно закрити кришку, а далі клапан. Завдяки внутрішньому вакууму продукти будуть зберігатися довше.

Як зібрати їжу в школу

У школі можна їсти в їдальні, купувати їжу в магазині або приносити з собою домашню. Останній варіант вигідний як для гаманця, так і для здоров'я. Щоб правильно зібрати ланч бокс, треба прислухатися до власної дитини, а точніше, до її смакам. В іншому випадку учень може накупити собі чіпсів з газованою водою і навіть не доторкнутися до вмісту домашнього обіду.

Дозвольте дитині брати участь в зборі перекусу в школу. Робіть меню різноманітним. Гречка рис і горох - це, звичайно корисно, але у дітей особливого захоплення не викликає. Придумайте оригінальну подачу звичних інгредієнтів, роблячи з них унікальні страви.

Обов'язково покладіть горіхи, фрукти і овочі для перекусу. Все потрібно попередньо помити і порізати слайсами або соломкою. Смажені, варені продукти оберніть фольгою, щоб запах не змішувався і продукти довше залишалися свіжими. Нарізані яблука і банани збризніть лимонним соком, щоб вони не потемніли.

Можна доповнити основний перекус сухофруктами, родзинками і пастилою. Не забувайте про запіканки, печива і мюслі, адже дитина обов'язково захоче солодкого. Буде краще, якщо ви самі подбаєте про це, інакше малюк може піти і витратити кишенькові гроші на шоколадку або колу.

Догляд за виробом

Щоб продовжити термін експлуатації контейнера, потрібно дотримуватися правил правильного догляду. Якщо у дитини канікули і поки не планується використовувати посуд, упакуйте і заберіть його в сухе місце. Мийте контейнер, як тільки дитина прийшла зі школи. Це позбавить від причин неприємного запаху всередині.

Не чистіть посуд жорсткими і металевими щітками, так ви не пошкодити виріб. Просто замочіть в гарячій воді, а потім помийте м'якою губкою. Перш ніж поміщати пластмасовий кейс в посудомийну машину, переконайтеся, що на етикетці є знак квадрата з намальованим всередині тарілками і струменями води. Якщо знака немає, але пластик міцний і щільний ー помістіть його на верхню полицю посудомийної машини.

Ретельно потрібно мити ущільнювальні прокладки і клапан для вентиляції, якщо вони є. Якщо всередині вироби з'являються плями, то щоб їх видалити необхідно засипати соду на 2 години. Помити і висушити.

При покупці виробу з підігрівом від мережі, обов'язково подивіться, чи виймається контейнер під продукти. Інакше вам буде непросто його мити. Можливий ризик замикання, якщо вода потрапить не туди куди потрібно.

Як вибрати ланч-бокс в інтернеті

Потрібно ознайомитися з характеристиками: чи поміститься він в портфель, чи тримає температуру, скільки в ньому секцій. І визначитися з тим, що буде входити в раціон харчування дитини. Для перекусу підійде обсяг на 400-500 мл. Силіконовий або пластиковий з одним відділенням.

Для повноцінного обіду 2-3 відсіки від 750 до 1.500 мл з герметичною кришкою. Кращі ланч бокси для гарячих страв зроблені з кераміки і металу. Вони добре зберігають тепло.

Кращий дитячий ланч-бокс для їжі

Ланч бокс для школяра купити, щоб швидко і смачно перекусити між уроками. Потрібно 1-2 відділень для гарячого і салату. Контейнер повинен легко поміщатися в портфель, разом з підручниками та зошитами. Ідеально якщо в рюкзаку буде для нього окрема кишеня. Обов'язкова наявність герметичної кришки, яка не дозволить першій страві вилитися і забруднити рюкзак із зошитами.